Marinovaná krkovice s rýží a bazalkovým česnekem
Původně jsem měla v plánu udělat ke krkovici šťouchané brambory se slaninou, ale jasmínová rýže s bazalkovým česnekem byla skvělá volba.
Marinovaná krkovice:
- 3 silnější plátky krkovice bez kosti
- 3 snítky rozmarýny
- 1 dl oleje
- 3 lžíce praženého sezamového oleje
- 2 lžíce ústřicové omáčky
- 2 lžíce sojové omáčky Kikkoman
- 3 lžíce pomerančové šťávy
- 1 lžička hladké mouky
- 1 cibule
- sůl, pepř
- jasmínová rýže
- 4 stroužky česneku
- plná hrst bazalkových listů
- olivový olej
Plátky krkovice naklepeme paličkou na maso. Do misky nalijeme olej, sezamový olej, ústřicovou omáčku, sojovou omáčku a pomerančovou šťávu. Vyšleháme vidličkou a vložíme do marinády naklepané maso. Z obou stran namočíme, proložíme rozmarýnou, přikryjeme fólií a necháme odpočívat v lednici minimálně dvě hodiny, nejlépe však přes noc.
Do většího kastrolu nalijeme trošku oleje, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a orestujeme. Vložíme plátky masa a z obou stran opečeme. Přikryjeme pokličkou a dáme do trouby vyhřáté na 190 st. C na cca 1 hodinu. Několikrát za tu dobu zkontrolujeme, aby se nám maso nepřipálilo. Případně trochu podlijeme teplou vodou. Když je maso měkké a začíná chytat zlatavou barvu, dáme kastrol na sporák, do šťávy přidáme hladkou mouku a chvilku opékáme. Potom přilijeme teplou vodu, opepříme a rozvaříme na „omáčku“. Případně dochutíme solí, sojovou nebo ústřicovou omáčkou.
Odměříme hrnek jasmínové rýže, nasypeme do kastrolku, několikrát propláchneme, doplníme 1 a půl násobkem vody, osolíme a uvaříme na mírném plameni doměkka (cca 12 minut). Máme-li plynový sporák, použijeme rozptylovač plamene.
Česnek oloupeme, nakrájíme na plátky a opečeme na pánvi na olivovém oleji spolu s natrhanými bazalkovými listy. Bazalkovým česnekem na talířích ozdobíme rýži.