Polévka z řapíkatého celeru
Řapíkatý celer má jemnou oříškovou chuť a je nesmírně prospěšný našemu zdraví. Upravuje překyselení organizmu, uklidňuje nervy, dokonce léčí i některé exémy.
Na 4 porce budeme potřebovat:
- balení řapíkatého celeru (cca 500 g)
- kousek bulvového celeru – přibližně velikost střední mrkve
- 60 ml šlehačky
- 2 stroužky česneku
- 2 kostky zeleninového bio bujónu
- 1 cibule
- 1 vrchovatá lžíce másla (ideálně přepuštěného másla ghí)
- 1,3 l vroucí vody
- kvalitní olej na dozdobení, např. dýňový
Na krutony
- 3 krajíce chleba
- olivový olej
- sojová omáčka
Postup:
Na másle orestujeme nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme na kostičky nakrájený bulvový celer, chvilku osmažíme a zalijeme horkou vodou. Přidáme bujony, nakrájený řapíkatý celer a vaříme přibližně 15 minut. Poté polévku rozmixujeme ponorným mixérem a zjemníme šlehačkou.
Chleba nakrájíme na kostky a nasypeme na trošku oleje na plech na pečení. Opečeme v troubě rozpálené na 180 st. C dorůžova. Po opečení pokapeme sojovou omáčkou a promícháme. Případně krutony opečeme na sporáku na pánvi.
V případě, že máte rádi krutony, ale nejíte pečivo, udělejte si skvělé krutonky z tofu.
Polévku na talíři můžeme pokapat kvalitním olejem, například dýňovým.
Tip:
Je fajn přelít trochu sojovky do lahvičky s rozprašovačem a krutony pomlžit.