Řapíkatý celer má jemnou oříškovou chuť a je nesmírně prospěšný našemu zdraví. Upravuje překyselení organizmu, uklidňuje nervy, dokonce léčí i některé exémy.

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • balení řapíkatého celeru (cca 500 g)
  • kousek bulvového celeru – přibližně velikost střední mrkve
  • 60 ml šlehačky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 kostky zeleninového bio bujónu
  • 1 cibule
  • 1 vrchovatá lžíce másla (ideálně přepuštěného másla ghí)
  • 1,3 l vroucí vody
  • kvalitní olej na dozdobení, např. dýňový

Na krutony

  • 3 krajíce chleba
  • olivový olej
  • sojová omáčka

Postup:

Na másle orestujeme nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme na kostičky nakrájený bulvový celer, chvilku osmažíme a zalijeme horkou vodou. Přidáme bujony, nakrájený řapíkatý celer a vaříme přibližně 15 minut. Poté polévku rozmixujeme ponorným mixérem a zjemníme šlehačkou.

Chleba nakrájíme na kostky a nasypeme na trošku oleje na plech na pečení. Opečeme v troubě rozpálené na 180 st. C dorůžova. Po opečení pokapeme sojovou omáčkou a promícháme. Případně krutony opečeme na sporáku na pánvi.

V případě, že máte rádi krutony, ale nejíte pečivo, udělejte si skvělé krutonky z tofu.

Polévku na talíři můžeme pokapat kvalitním olejem, například dýňovým.

Tip:

Je fajn přelít trochu sojovky do lahvičky s rozprašovačem a krutony pomlžit.