Na 8 porcí budeme potřebovat:

  • 2 celé vepřové panenky
  • 5 na čtvrtky nakrájených jablek
  • 4 lžíce másla
  • 4 stonky rozmarýny
  • 3 střední cibule nahrubo nasekané
  • 6 velkých stroužků česneku
  • 2 lžičky nasekaného rozmarýnu
  • 1 lžíce hladké mouky
  • půl šálku suchého cideru (jablečného vína)
  • čtvrt šálku calvadosu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • rozmarýnka na ozdobení

Postup:

Předehřejeme troubu na 160 stupňů. Panenky svážeme podélně k sobě provázkem a uděláme „steh“ cca každé 3 až 4 centimetry tak, aby v průřezu následně držely kruhový tvar. V malé misce smícháme mouku, sůl, pepř a nasekaný rozmarýn. Touto směsí celou svázanou panenku potřeme.

Na větší pánvi rozehřejeme dvě lžíce másla a dvojpanenku na ní zprudka osmahneme tak, aby se celá zatáhla. Následně ji přemístíme i s výpekem do velké zapékací misky a rovnoměrně kolem ní rozmístíme nasekanou cibuli a celý česnek. Na cibuli poskládáme zbylé máslo a položíme větvičky rozmarýnu. Zapékací misku přikryjeme alobalem a dáme do předehřáté trouby.

Po 45 minutách pečení sejmeme alobal, přidáme jablka a cider, smícháme se vzniklou šťávou, znovu přikryjeme alobalem a pečeme dalších 30 minut. Pak sundáme alobal, teplotu v troubě zvýšíme na 200 stupňů a pečeme posledních 15 minut.

Ze zapékací misky vyndáme panenku a položíme ji na prkénko. Odstraníme svazovací šňůrku, maso zabalíme do alobalo a necháme 10 minut odpočinout. Pak jej nakrájíme na cca 2 cm silná kolečka.

Mezitím ze zapékací misky vyndáme jablka a cibuli. Vzniklou šťávu slijeme do pánve a na silnějším plameni zahřejme. Zredukujeme zhruba na půlku a přidáme calvados. (Pokud máte plynový sporák, klidně nechte calvados vzplanout tak, aby se rychle vyvařil alkohol.)

Podáváme na talíř tak, že dospod navrstvíme odložená jablka s cibulkou, na ty položíme nakrájenou panenku a vše přelijeme štávou z pánve.