Vepřová panenka s jablky, ciderem a calvadosem
Na 8 porcí budeme potřebovat:
- 2 celé vepřové panenky
- 5 na čtvrtky nakrájených jablek
- 4 lžíce másla
- 4 stonky rozmarýny
- 3 střední cibule nahrubo nasekané
- 6 velkých stroužků česneku
- 2 lžičky nasekaného rozmarýnu
- 1 lžíce hladké mouky
- půl šálku suchého cideru (jablečného vína)
- čtvrt šálku calvadosu
- sůl a čerstvě mletý pepř
- rozmarýnka na ozdobení
Postup:
Předehřejeme troubu na 160 stupňů. Panenky svážeme podélně k sobě provázkem a uděláme „steh“ cca každé 3 až 4 centimetry tak, aby v průřezu následně držely kruhový tvar. V malé misce smícháme mouku, sůl, pepř a nasekaný rozmarýn. Touto směsí celou svázanou panenku potřeme.
Na větší pánvi rozehřejeme dvě lžíce másla a dvojpanenku na ní zprudka osmahneme tak, aby se celá zatáhla. Následně ji přemístíme i s výpekem do velké zapékací misky a rovnoměrně kolem ní rozmístíme nasekanou cibuli a celý česnek. Na cibuli poskládáme zbylé máslo a položíme větvičky rozmarýnu. Zapékací misku přikryjeme alobalem a dáme do předehřáté trouby.
Po 45 minutách pečení sejmeme alobal, přidáme jablka a cider, smícháme se vzniklou šťávou, znovu přikryjeme alobalem a pečeme dalších 30 minut. Pak sundáme alobal, teplotu v troubě zvýšíme na 200 stupňů a pečeme posledních 15 minut.
Ze zapékací misky vyndáme panenku a položíme ji na prkénko. Odstraníme svazovací šňůrku, maso zabalíme do alobalo a necháme 10 minut odpočinout. Pak jej nakrájíme na cca 2 cm silná kolečka.
Mezitím ze zapékací misky vyndáme jablka a cibuli. Vzniklou šťávu slijeme do pánve a na silnějším plameni zahřejme. Zredukujeme zhruba na půlku a přidáme calvados. (Pokud máte plynový sporák, klidně nechte calvados vzplanout tak, aby se rychle vyvařil alkohol.)
Podáváme na talíř tak, že dospod navrstvíme odložená jablka s cibulkou, na ty položíme nakrájenou panenku a vše přelijeme štávou z pánve.