Velikonoční nádivka
Na 8 větších muffinových mističek nebo pekáčku 18×26 cm budeme potřebovat:
- 6 rohlíků
- 6 vajec
- 200 ml vody
- 150 g libové slaniny
- 100 ml mléka
- miska mladých kopřiv
- miska listů špenátu
- svazek medvědího česneku
- 1 kostka zeleninového bio bujónu
- čerstvě mletý pepř
- muškátový květ
- olej
- 50 g másla
- 2 lžíce polohrubé mouky
Postup:
Rohlíky rozkrájíme na kostičky, nasypeme na pečící plech a necháme pár minut okorat ve vyhřáté troubě. Mezitím rozkrájíme slaninu na kostičky a opečeme na lžíci oleje. Opláchneme a pokrájíme bylinky. V 2 dl vody rozpustíme bujón.
Okorané houstičky přesypeme do velké mísy a pokropíme vodou s rozpuštěným bujónem, a také mlékem. Přisypeme orestovanou slaninu i s puštěným tukem. Přidáme veškeré bylinky a špenát. Lehce opepříme a okořeníme muškátovým květem.
Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky přidáme k rohlíkům a promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka vmícháme do rohlíků. Pekáč nebo muffinové mističky vymažeme vydatně máslem a vysypeme moukou. Směs na hotovou nádivku do nich navrstvíme. Navrch položíme plátky másla.
Upečeme v troubě předehřáté na 180 st. C dozlatova, cca 25-30 minut.