Velikonoční nádivka
5 (100%) 1 hlas(ů)

Na 8 větších muffinových mističek nebo pekáčku 18×26 cm budeme potřebovat:

  • 6 rohlíků
  • 6 vajec
  • 200 ml vody
  • 150 g libové slaniny
  • 100 ml mléka
  • miska mladých kopřiv
  • miska listů špenátu
  • svazek medvědího česneku
  • 1 kostka zeleninového bio bujónu
  • čerstvě mletý pepř
  • muškátový květ
  • olej
  • 50 g másla
  • 2 lžíce polohrubé mouky

Postup:

Rohlíky rozkrájíme na kostičky, nasypeme na pečící plech a necháme pár minut okorat ve vyhřáté troubě. Mezitím rozkrájíme slaninu na kostičky a opečeme na lžíci oleje. Opláchneme a pokrájíme bylinky. V 2 dl vody rozpustíme bujón.

Okorané houstičky přesypeme do velké mísy a pokropíme vodou s rozpuštěným bujónem, a také mlékem. Přisypeme orestovanou slaninu i s puštěným tukem. Přidáme veškeré bylinky a špenát. Lehce opepříme a okořeníme muškátovým květem.

Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky přidáme k rohlíkům a promícháme. Z bílků  ušleháme tuhý sníh a zlehka vmícháme do rohlíků. Pekáč nebo muffinové mističky vymažeme vydatně máslem a vysypeme moukou. Směs na hotovou nádivku do nich navrstvíme. Navrch položíme plátky másla.

Upečeme v troubě předehřáté na 180 st. C dozlatova, cca 25-30 minut.