Na 4 porce budeme potřebovat:

  • velký svazek medvědího česneku (cca 80 listů)
  • 5 stroužků česneku
  • 3 brambory
  • 2 bio zeleninové bujóny (nebo zeleninový vývar)
  • 1 cibule
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • olej
  • 4 čerstvá vejce

Postup:

Cibuli a česnek nakrájíme na kousky. Brambory oloupeme a také pokrájíme na kousky. Do kastrolu nalijeme trochu oleje a cibuli s česnekem na něm orestujeme, dokud nezačne chytat lehce zlatavou barvu. Pak přihodíme brambory a zalijeme asi litrem a čtvrt vroucí vody. Přihodíme bujóny, opepříme a povaříme přibližně 15 minut, dokud nezměknou brambory. Pak polévku stáhneme z plotny a rozmixujeme ponorným mixérem. Přihodíme medvědí česnek a ještě chvíli mixujeme. Dále už nevaříme.
V mezičase si nachystáme ztracená vejce. V kastrolu přivedem k mírnému varu osolenou vodu. Vejce rozklepneme postupně po jednom do mističky. Lžící uděláme uprostřed kastrolu vír a do jeho středu opatrně zvrhneme vajíčko a 3 minuty povaříme. Tento postup opakujeme s každým vejcem. Práci si můžeme urychlit tím, že budeme pracovat najednou ve dvou kastrůlcích.

Tento recept byl připraven exkluzivně pro časopis Bylinky revue.