Saltimbocca Romana
Skočdohubky… výstižný překlad tohoto italského slovního spojení. Výstižný právě proto, jakým bleskovým způsobem skončí maso ve vašich ústech. Popravdě, u nás se po něm vždy jen zapráší. Nejlepší a originální recept tkví v jeho jednoduchosti. Nestrávíte na něm více jak třicet minut, a to i s přípravou. Jako hlavní jídlo jej nemusíte podávat jenom k obědu, ale vzhledem k jeho nízkokalorickému potenciálu, i jako lehkou a snadnou večeři.
Na 3-4 porce budeme potřebovat:
- 4x 150g telecích plátků (zvolil jsem falešnou svíčkovou, nakrájenou na plátky), nebojte se použít i kuřecí maso
- 80 g prosciutto šunky
- 3 lžíce másla
- 1 dl červené víno (Tarapaca, Marsala, nebo jiné hodící se k masu)
- lístky šalvěje – cca 2 kousky na 1 kousek masa
- olivový olej
- citrón na zakápnutí
Postup:
Nejprve si dejte vařit oloupané brambůrky, bude jim to trvat tak 20 minut. Za tu dobu budete mít zbytek hotov. Maso si rozložte po prkénku a opepřete z obou stran. Přiklopte potravinovou fólií a dejte mu do těla paličkou na maso tak, aby byl každý kousek cca 0,5cm vysoký. Pak fólii sundejte.
Na vrchní stranu masa položte lístky šalvěje, na každý cca 2. Jako poslední vrstu překryjeme vrch masa i se šalvějí šunkou prosciutto. Dejte pozor, abyste ji zalomili i lehce po krajích tak, že pokryje lehce i spodek masa a tím se dobře uchytí (cílem není obalit maso celé od zhora až dolů).
Na pánvi rozehřejte na středním stupni 2,5 lžíce másla a trošku oleje. Opečte nejdříve maso šalvějí nahoru, tím se přichytí přehnutá šunka na maso. Poté, po cca 2 minutách jej obraťte a opečte i zvrchu, opět dvě minuty, pekně dozlatova. Maso pak dejte na talíř, zakryjte potravinovou fólií, neuteče tak teplo.
Na pánev dejte zbytek másla, podle potřeby jej můžete trochu přidat. Přilejte pořádný doušek vína, aby se hezky uvolnil výpek. Dvě minutky povařte, dobře míchejte a omáčka na polití masa je připravena.
Osobně k Saltimbocca dělám bramborovou kaši, další chutnou variantou jsou těstoviny nebo polenta. Naservírujte, a na brambůrky využijte šťávičku, kterou maso pustilo na talíř. Maso polijte omáčkou z pánve. Citrónem zakápněte maso, není to však nutné.