Na cca 11 kroket budeme potřebovat:

  • 300 g mletého vepřového masa
  • 50 g jemně strouhaného celeru
  • 2 velké stroužky česneku
  • 1 větvička rozmarýny
  • 1 vrchovatá lžíce polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžička oleje
  • sůl, chilli

Rajčatová omáčka

  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 600 ml rajčatové passaty
  • 400 ml vody
  • větvička rozmarýny
  • sůl
  • olej

Postup:

Maso dáme do misky, smícháme s prolisovaným česnekem, posekanou rozmarýnou, jemně nastrouhaným celerem, solí, moukou, olejem chilli kořením a vejcem. Promícháme, až vznikne kompaktní hmota.

V kastrolu rozpálíme trochu oleje, hladinu asi půl centimetru. Z masové směsi uděláme 10 – 11 kuliček, o průměru přibližně 4 cm a v oleji je ze všech stran opečeme. Potom je narovnáme na jednu stranu a do volného prostoru nasypeme na kousky pokrájenou cibuli a česnek a necháme zesklovatět. Zalijeme rajčatovým pyré a vodou, přidáme větvičku rozmarýny a přiklopíme pokličkou. Za občasného promíchávání dusíme na rozptylovači plamene 35 – 40 minut. Dle chuti přisolíme nebo přisladíme.

Podáváme s těstovinami nebo rýží.