Nejtradičnějším italským receptem nejsou, jak se jistě může zdát, těstoviny, nýbrž tento recept, který se traduje napříč italskými domácnostmi. Každá správná rázná italská hospodyně přidala do této klasiky něco své, a tak tato receptura prošla pod zubem času pořádnou proměnou. Nic proti novotám, ale vzdáme čest původní dobrotě.

Říká se, že tento recept vznikl ve chvíli, kdy jedna hospodyně ve Florencii nachytala svého muže in flagranti. Po klasické italské hádce se pustila do přípravy jídla a když si uvědomila, že zlostí mačká v rukou mleté maso, které se nápadně podobá mužským … (však vy už víte čemu), rozhodla se je takto připravit v krvavé omáčce a naservírovala je svému muži. Tento odstrašujíci případ, jak mohou skončit jeho poklady, jej navždy už odstrašil od záletnictví a ženě přinesl slávu.

Recept na udržení věrného manžela teda zní:

  • 600g mletého hovězího masa
  • 1 vejce
  • rajčatové pyré
  • 1/2 cibule
  • petržel (podle chuti, dávám menší hrst)
  • olivový olej
  • špetka soli

V misce smícháme maso, vajíčko, najemno nasekanou petrželku, jednu kávovou lžičku olivového oleje a špetku soli. Z dobře promíchané hmoty začněte válet kuličky, tak akorát, aby se dobře jedly. Pokud vám to pomůže mám odzkoušeno cca 80g.

Ve velké pánvi osmažte cibulku do zesklovatění na kapce oleje, přidejte masové kuličky a obracejte, aby se rovnoměrně opekly ze všech stran.

Nyní je čas na rajčatové pyré tak šup s ním na pánev a vařte na nízkém ohni po dobu cca. 40 minut, občas promíchejte.

Pokud se ptáte, jakou přílohu použít, toto jídlo se standardně podává v tomto stavu. Můžete ovšem využít už zmíněnou představivost italských hospodyň a položit je na lůžko špaget, či moderněji – hranolky.

To je vše, buon appetito.