Jestli si myslíte, že v kuchyni je nuda, pozvěte k přípravě nedělního oběda dospívající děti. A udělejte to zajímavé. Třeba si vymyslete menu jako my, napište jednotlivá jídla na papírky a vylosujte si každý dvě jídla, která budete připravovat. Budete překvapeni, jak se pobavíte a jak dobře junioři jídlo uvaří i naservírují 🙂

nedelni-vyzva

Na 4 porce budeme potřebovat:

Kuře v marinádě

  • 8 kuřecích paliček
  • 1 dl oleje
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 velké stroužky česneku
  • snítka rozmarýny

Na pečení kuřete

  • 4 velké stroužky česneku
  • 1 snítka rozmarýny

Špenát

  • 1 mražený špenátový protlak
  • 1 cibule
  • 1 velký stroužek česneku
  • 1 lžíce šlehačky
  • 1 vejce
  • 1 lžička sušeného lahůdkového droždí
  • sůl a pepř

Bramborový knedlík

Postup:

Nejdřív si připravíme marinádu na kuřecí paličky. V misce smícháme olej se sojovkou, javorovým sirupem, prolisovaným česnekem a citronovou šťávou. Větvičku rozmarýny naklepeme paličkou, aby se uvolnila silice a přidáme k marinádě. Promícháme a vložíme do ní kuřecí maso. Do každé paličky ostrým nožem prořízneme jeden otvor a snažíme se do něj marinádu vetřít. Přetáhneme fresh folií a uložíme na hodinu do lednice.

Dáme si vařit brambory, které po zchladnutí oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme mouku, krupici, olej, vejce a sůl a vypracujeme těsto. Utvoříme dva knedlíky, které uvaříme v osolené vodě 16 minut.

Paličky přendáme z marinády na pekáček, přidáme k nim i 2. rozmarýnovou větvičku a posypeme nahrubo nakrájeným česnekem. V pekáčku budou asi 3 lžíce marinády, která steče z paliček. Přikryjeme alobalem a dáme do trouby vyhřáté na 190 st. C na 35 minut. Mezitím si zbylou marinádu přelijeme do malého kastrůlku a asi 20 minut povaříme. Po 35 minutách sundáme alobal, na každý kousek masa nalijeme lžíci povařené marinády a paličky ještě pečeme odkryté dalších 30 minut. Marináda je fakt luxusní, a tak zbytkem polijeme knedlíky na talíři.

Nachystáme si špenát. Na oleji dorůžova orestujeme nakrájenou cibulku, přidáme kostku mraženého špenátu, osolíme, opepříme, přiklopíme pokličkou a necháme na mírném plameni rozpustit. Potom přidáme vejce a drcený česnek, a necháme ztuhnout. Zasypeme lahůdkovým droždím a přidáme smetanu. Jen krátce prohřejeme.

kolaz-challenge

Ostatní recepty z nedělní challenge najdete na našem webu:

Mrkvový salát s jablíčkem

Bramborová polévka s houbami

Mandarinkové tiramisu