Hodnocení receptu, 5 = nejlepší.

Pokud se budeme bavit o kebabu, šašliku, špízu nebo ražniči, vězte, že všechno jsou to úpravy masa napíchnutého na špeli. Zrovna tak satay, které takto připravují v Indonézii.

Na nepočitatelně porcí budeme potřebovat:

Marináda na medailonky

  • 1 dl olivového oleje
  • šťáva z půl limetky
  • 2 lžíce švestkového sirupu
  • 2 polévkové lžíce sojové omáčky
  • hrubě mletý pepř

250 g krůtích prsou
250 g kuřecích prsou

Marináda na rybu

  • 1 dl olivového oleje
  • šťáva z půl limetky
  • 1 a půl lžičky červené kari pasty
  • 3 velké stroužky česneku
  • 1 lžíce medu
  • 2 polévkové lžíce sojové omáčky

1 velký rybí filet (my měli Mahi-mahi)

Marináda na satay

  • 1/2 dl oleje
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 4 lžíce ústřičné omáčky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • trocha oleje na potření špízů

250 g krůtích prsou
250 g kuřecích prsou

Arašídová omáčka k satay

  • 2 šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • trochu olivového oleje
  • 1/2 chilli papričky
  • 2-3 lžíče sojové omáčky
  • 400 ml kokosového mléka
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 4 vrchovaté lžíce arašídového másla

Omáčka na grilovanou zeleninu

  • 1 dl olivového oleje
  • 1 lahůdková cibulka i se zelenou částí
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky červené kari pasty
  • kůra a šťáva z 1/2 důkladně umyté limetky (máčím v octu a drhnu kartáčkem)
  • 1 lžíce tmavého balzamikového octa
  • 1 lžíce vinného octa
  • 1 lžička sypkého zeleninového bio koření
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 vrchovatá lžíce arašídového másla

1 cuketa, 1 žlutá paprika, 1 červená paprika, cherry rajčátka

lotus

Pokud jste dočetli až sem, klobouk dolů a jdem na to. Část krůtích a kuřecích prsou nakrájíme na dlouhé plátky, vybereme rovnější dlouhou část řízku, zakrojíme nožem asi 1,5 cm plátek, ale nedokrojíme až dokonce. Odměříme druhý, stejně silný a ten dokrojíme. Pak maso roztáhneme a vznikne nám dlouhá nudle. To samé uděláme s krůtím masem. Vezmeme špejli, na jednom konci na ní maso napíchneme, obmotáme kolem špejle a zase napíchneme. Takto pokračujeme s celým plátkem masa. Na špejli nám vzniknou takové vlnovky. Zbytek masa a rybu nakrájíme na medailonky.

Marinády na medailonky a rybu připravíme z popsaných ingrediencí a vidličkou vyšleháme. Maso do nich ze všech stran namočíme a necháme v lednici přes noc.

Marinádu na satay připravíme z popsaných ingrediencí v mixéru. Připravené špízy potřeme olejem a polijeme nachystanou omáčkou. Takto připravené maso také necháme v lednici uležet do druhého dne.

Omáčku k satay si připravíme následovně: šalotku a česnek drobně nakrájíme a orestujeme na oleji. Přidáme nastrouhaný zázvor, cukr, nakrájenou chilli papričku a ještě chvíli opékáme. Zakápneme sojovkou a necháme vydusit téměř dosucha. Potom zalijeme kokosovým mlékem a povaříme do zhoustnutí. Chvíli před koncem přípravy vmícháme arašídové máslo. Omáčku přeléváme přes ogrilované satay.

Ingredience na omáčku ke grilované zelenině nandáme do zavařovací sklenice, zašroubujeme a řádně protřepeme. Při grilování přelijeme do mísy, do které postupně dáváme ogrilovanou zeleninu a promícháme.

gril-novakovi