Hovězí plátky s marmeládou z červené cibule
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 4 hovězí plátky
- 1 cibule
- 1 lžíce polohrubé mouky
- olej
- sůl a pepř
- 1 lžička plnotučné hořčice
- snítka rozmarýnu
- 3 snítky tymiánu
Marmeláda z červené cibule:
- 450 g červené cibule
- 50 g másla
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- třtinový cukr
- 2 lžíce tmavého balsamico octu
- 1,5 dl červeného vína
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru
- 2 snítky tymiánu
Šťouchané brambory:
- 600 g brambor
- 1 větší lahůdková cibulka
- 60 g másla
- 2 lžíce nastrouhaného parmazánu
- sůl
- kmín
Postup:
Hovězí plátky naklepeme, na stranách nařízneme, po obou stranách osolíme, opepříme a zlehka poprášíme moukou. V kastrole rozehřejeme olej, plátky zprudka z obou stran necháme zatáhnout a přendáme na talíř. Do kastrolu přidáme ještě trošku oleje, vsypeme pokrájenou cibuli a necháme zrůžovět. Potom do kastrolu vrátíme plátky, podlijeme trochou vody, přidáme rozmarýn a tymián, přikryjeme poklicí nebo alobalem a dáme do rozpálené trouby dusit. Maso kontrolujeme, aby se nám nevydusila všechna šťáva a nespálilo se. Stále mírně podléváme a dusíme do změknutí. Nakonec do šťávy vmícháme hořčici rozmíchanou v trošce vody a prohřejeme.
V mezičase si nakrájíme na proužky červenou cibuli a dáme jí do jiného kastrolu spolu s máslem a olejem a za občasného promíchávání dusíme na zdvojené plotýnce, až se objem zmenší asi na polovinu. Poté přidáme sůl, zázvor, cukr a zalijeme balsamicem a vínem. Od této chvíle již mícháme častěji a vaříme do té doby, než je cibule zcela měkká a mazlavá. Pochutiny přidáváme až do požadované chuti. Chuť má být sladko kyselá.
Jako poslední se vrhneme na brambory, které oloupeme a uvaříme se solí a kmínem do změknutí. Potom slijeme vodu, do horkých brambor dáme máslo, nakrájenou cibulku a nastrouhaný parmezán a rozmělníme šťouchadlem na brambory.