Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 4 hovězí plátky
  • 1 cibule
  • 1 lžíce polohrubé mouky
  • olej
  • sůl a pepř
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • snítka rozmarýnu
  • 3 snítky tymiánu

Marmeláda z červené cibule:

  • 450 g červené cibule
  • 50 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • třtinový cukr
  • 2 lžíce tmavého balsamico octu
  • 1,5 dl červeného vína
  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru
  • 2 snítky tymiánu

Šťouchané brambory:

  • 600 g brambor
  • 1 větší lahůdková cibulka
  • 60 g másla
  • 2 lžíce nastrouhaného parmazánu
  • sůl
  • kmín

Postup:

Hovězí plátky naklepeme, na stranách nařízneme, po obou stranách osolíme, opepříme a zlehka poprášíme moukou. V kastrole rozehřejeme olej, plátky zprudka z obou stran necháme zatáhnout a přendáme na talíř. Do kastrolu přidáme ještě trošku oleje, vsypeme pokrájenou cibuli a necháme zrůžovět. Potom do kastrolu vrátíme plátky, podlijeme trochou vody, přidáme rozmarýn a tymián, přikryjeme poklicí nebo alobalem a dáme do rozpálené trouby dusit. Maso kontrolujeme, aby se nám nevydusila všechna šťáva a nespálilo se. Stále mírně podléváme a dusíme do změknutí. Nakonec do šťávy vmícháme hořčici rozmíchanou v trošce vody a prohřejeme.

V mezičase si nakrájíme na proužky červenou cibuli a dáme jí do jiného kastrolu spolu s máslem a olejem a za občasného promíchávání dusíme na zdvojené plotýnce, až se objem zmenší asi na polovinu. Poté přidáme sůl, zázvor, cukr a zalijeme balsamicem a vínem. Od této chvíle již mícháme častěji a vaříme do té doby, než je cibule zcela měkká a mazlavá. Pochutiny přidáváme až do požadované chuti. Chuť má být sladko kyselá.

Jako poslední se vrhneme na brambory, které oloupeme a uvaříme se solí a kmínem do změknutí. Potom slijeme vodu, do horkých brambor dáme máslo, nakrájenou cibulku a nastrouhaný parmezán a rozmělníme šťouchadlem na brambory.