Na 3 porce budeme potřebovat:

Hovězí na víně

  • 600 g hovězího krku (libovější kus)
  • 2 dl francouzského vína
  • 2 velké stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 1 kousek celé skořice
  • 1 cibule
  • 1 řapík celeru
  • 1 mrkev
  • 1 větvička romarýnu
  • 1 kostka bio hovězího bujónu
  • kousek čerstvé chilli papričky
  • olej
  • hladká mouka

Bramborová kaše

  • 12 brambor
  • 20 g másla
  • 1-2 dl teplého mléka
  • sůl

Postup:

Hovězí maso nakrájíme na větší kousky a obalíme v hladké mouce. Na pánev nalijeme trochu oleje a maso v něm ze všech stran zprudka opečeme. Nesmíme ho připálit.

V jiném kastrolu rozehřejeme olej a orestujeme na něm na kostičky nakrájenou cibuli a česnek dorůžova. Přidáme opečené maso, na kousky nakrájený řapíkatý celer, mrkev a chilli. Chvilku restujeme. Do pánve po opékání masa nalijeme vodu a povaříme, aby se všechen výpek z pánve uvolnil. Pomůžeme tomu ještě i vařečkou a následně použijeme k podlévání.

Maso podlijeme vínem a necháme vysmahnout. Potom podlijeme rozředěným výpekem, přihodíme bobkový list, skořici, rozmarýnu, bio bujón, přiklopíme a na mírném ohni dusíme. Postupně podléváme horkou vodou a občas mícháme. Vaříme-li na plynu, použijeme rozptylovač plamene. Dušení bude trvat cca 2 hodiny, do úplného změknutí masa. Dle chuti dosolíme.

Když už bude maso skoro měkké, nakrájíme žampióny na „měsíčky“ a opečeme na trošce oleje. Použijeme je na ozdobení.

Brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Pak vodu slijeme, přidáme máslo a teplé mléko a rozšťoucháme na jemnou kaši.

Tip:

Pokud nechcete maso bedlivě hlídat před přismahnutím, můžete jej dusit v troubě.