Hovězí na víně s bramborovou kaší
Na 3 porce budeme potřebovat:
Hovězí na víně
- 600 g hovězího krku (libovější kus)
- 2 dl francouzského vína
- 2 velké stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- 1 kousek celé skořice
- 1 cibule
- 1 řapík celeru
- 1 mrkev
- 1 větvička romarýnu
- 1 kostka bio hovězího bujónu
- kousek čerstvé chilli papričky
- olej
- hladká mouka
Bramborová kaše
- 12 brambor
- 20 g másla
- 1-2 dl teplého mléka
- sůl
Postup:
Hovězí maso nakrájíme na větší kousky a obalíme v hladké mouce. Na pánev nalijeme trochu oleje a maso v něm ze všech stran zprudka opečeme. Nesmíme ho připálit.
V jiném kastrolu rozehřejeme olej a orestujeme na něm na kostičky nakrájenou cibuli a česnek dorůžova. Přidáme opečené maso, na kousky nakrájený řapíkatý celer, mrkev a chilli. Chvilku restujeme. Do pánve po opékání masa nalijeme vodu a povaříme, aby se všechen výpek z pánve uvolnil. Pomůžeme tomu ještě i vařečkou a následně použijeme k podlévání.
Maso podlijeme vínem a necháme vysmahnout. Potom podlijeme rozředěným výpekem, přihodíme bobkový list, skořici, rozmarýnu, bio bujón, přiklopíme a na mírném ohni dusíme. Postupně podléváme horkou vodou a občas mícháme. Vaříme-li na plynu, použijeme rozptylovač plamene. Dušení bude trvat cca 2 hodiny, do úplného změknutí masa. Dle chuti dosolíme.
Když už bude maso skoro měkké, nakrájíme žampióny na „měsíčky“ a opečeme na trošce oleje. Použijeme je na ozdobení.
Brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Pak vodu slijeme, přidáme máslo a teplé mléko a rozšťoucháme na jemnou kaši.
Tip:
Pokud nechcete maso bedlivě hlídat před přismahnutím, můžete jej dusit v troubě.