Napoleon Bonaparte měl prý velmi rád kuřata. Ovšem, nesměla mít křidélka. Možná by si na našich kuřecích nudličkách na kari s hráškovou rýží také pochutnal 🙂

Na 3 porce budeme potřebovat:

  • 2 kuřecí řízky
  • 1 cibule
  • 4 lžíce oleje
  • 1 vrchovatá lžička hrubozrnného kari
  • 1 – 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička agávového sirupu
  • hrst čerstvých arašídů
  • 1 lžička kokosového tuku
  • 1/2 lžičku kukuřičného škrobu
  • 1 hrnek jasmínové rýže
  • hrst mraženého hrášku
  • sůl

Postup:

Je-li to možné, kuřecí směs si aspoň na hodinu naložíme do marinády. V misce smícháme olej s kari směsí, Gustinem, sojovkou, citronovou šťávou a agávovým sirupem, přidáme na proužky nakrájenou cibuli a na tenké nudličky nakrájené kuřecí řízky. Promícháme a necháme odstát. Potom ve větší pánvi (ideálně wok) rozehřejeme kokosový tuk, přisypeme oříšky a chviličku opražíme. Potom přidáme naložené maso a za velmi častého promíchávání vařečkou orestujeme. Před koncem přípravy přilijeme asi půl deci vody a necháme ještě minutku prohřát.

Mezitím si uvaříme hráškovou rýži. Odměřenou rýži propláchneme a zalijeme jeden a půl násobkem vody. Přidáme hrášek, osolíme a na rozptylovači plamene uvaříme doměkka. Trvá to cca 10 minut varu.