Švestková bublanina
Vždycky jsem si myslela, že švestky jsou tradiční české ovoce, když roste hojně kolem silnic a mezí. Jeden čas jich u nás bylo i několikanásobně víc, než jabloní. A představte si, že k nám prý dorazily až z dalekého Kavkazu 🙂
Na pekáček 37 x 28 cm budeme potřebovat:
- 150 g polohrubé mouky
- 150 g celozrnné mouky
- 100 g třtinového cukru + 1 lžíce na posypání švestek
- 100 g másla
- 2 dl mléka
- 3 vejce
- prášek do pečiva
- špetka soli
- 1 dl šlehačky
- 30 švestek
- plná hrst slunečnicových semínek
- máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání pekáčku
Postup:
Oddělíme žloutky od bílků s tím, že bílky dáme do vyšší nádoby. Odvážíme mouku a smícháme s práškem do pečiva a solí a zlášť navážíme cukr. Rozehřejeme máslo a smícháme s mlékem.
Vymažeme pekáček máslem a vysypeme hrubou moukou.
Z bílků ušleháme tužší sníh a lehce do něj zamícháme žloutky. Postupně přidáváme cukr, mouku, tekutinu a vždy lehce promícháme. Hotové těsto vylijeme do pekáčku, těsto rozetřeme a polijeme šlehačkou. Pohybem pekáčku šlehačku rovnoměrně rozlijeme po těstě a hustě poklademe vypeckovanými a rozpůlenými švestkami. Švestky posypeme zbylým cukrem a slunečnicovými semínky.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C cca 30-35 minut.
Inspirovala jsem se receptem na švestkovou bublaninu se smetanovou polevou z webu recepty.cz.