Špeko-kapustové knedlíky se špenátem
Na 8 knedlíků budeme potřebovat:
- 160 g hrubé mouky
- 150 g kapustových listů
- 150 ml mléka
- 70 g uzeného masa
- 60 g libové slaniny (ne plátky)
- 4 starší rohlíky
- 2 vejce
- 1 cibule
- hrst petrželové natě
- sůl
Špenát
- 2 špenátové protlaky
- 2 větší stroužky česneku
- 1 cibule
- 1 vejce
- 1 vrchovatá lžička lahůdkového sušeného droždí
- 1/2 dl šlehačky
- sůl, pepř
- olej
- 1 cibule + olej na závěrečnou tečku: smažená cibulka
Postup:
Rohlíky rozkrájíme na kostičky a necháme okorat. Kapustové listy opláchneme a povaříme ve slané vodě necelých 10 minut. Potom slijeme, důkladně osušíme ubrousky a nakrájíme na kostičky.
Cibuli také rozkrájíme na kostičky a na oleji orestujeme. Přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a po chvíli i uzené maso. Když se slanina trochu vyškvíří, přisypeme rohlíky a chvilku opékáme, aby se rohlíky maličko zpevnily.
V mléce vidličkou rozšleháme vejce a osolíme.
K rohlíkům přidáme kapustu a posekanou cibulku, zasypeme moukou a promícháme. Přilijeme mléko s vejci a mícháme, až se všechny rohlíky touto směsí obalí. Necháme odstát přibližně 20 minut.
Z odpočinuté směsi tvoříme kulaté knedlíky o průměru 6-7 cm. Dlaněmi je důkladně stlačujeme. Ukoulené obalíme v hrubé mouce. Vložíme do silně vroucí, osolené, vody a vaříme 16 minut. Po 16 minutách knedlíky vyndáme, zkusmo jeden rozkrojíme a je-li hotový, do ostatních aspoň píchneme vidličkou nebo nožíkem, aby unikla pára.
V kastrolu rozehřejeme trochu oleje a zesklovatíme na něm na kostičky nakrájenou cibuli. Přidáme oba špenáty, osolíme, opepříme, přiklopíme pokličkou a necháme rozpustit. Vařečkou jim občas pomáháme. Když je špenát měkký, přidáme vejce, promícháme a vejce necháme srazit. Potom přisypeme droždí, promícháme a nakonec přidáme prolisovaný česnek. Dle přání dochutíme solí nebo pepřem.
Zbylou cibuli nakrájíme na proužky a na oleji na pánvi osmažíme dozlatova.