Jelikož se u nás vločky, cereálie, oříšky a sušené ovoce kupuje na kila, přijala jsem s potěšením výzvu Emca, abych z jemných vloček vytvořila nějaký snídaňový recept. Napadla mě jich celá řada, ale jako celebritu jsem vybrala mrkvové muffiny 😛

Na 12 ks budeme potřebovat:

  • 200 g jemných ovesných vloček  (pro bezlepkáře bezlepkové, pokud nebudou jemné, tak trochu podrtit)
  • 170 g sladké mrkve
  • 140 g bílého jogurtu
  • 80 g jablíčka
  • 70 g rozpuštěného másla
  • 50 g vlašských ořechů
  • 30 g brusinek
  • 30 g rozinek
  • 2 vejce
  • 1 plná lžíce tekutého medu
  • 1 lžička skořice
  • 1 plná lžička jedlé sody
  • trocha sušené vanilky
  • trocha muškátového oříšku
  • špetka soli

Poleva

  • 50 g kvalitní hořké čokolády
  • 50 g šlehačky
  • + 6 vlašských ořechů

Postup:

Mrkev a jablka oloupeme a nastrouháme najemno. Ořechy nasekáme nadrobno, máslo rozehřejeme. Do mísy nasypeme vločky, přidáme skořici, sůl, nastrouhaný muškátový oříšek, vanilku, rozinky, ořechy, brusinky a promícháme. Přidáme nastrouhané ovoce, med, jogurt, vejce a máslo a vše dobře promícháme.

K naplnění použijeme buď silikonové formičky, se kterými se super pracuje, nebo muffinový plech. Ten buď vyložíme papírovými košíčky nebo jej silně vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto rozdělíme do formiček, klidně i trochu nad okraj, protože už příliš nenabyde. Upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C dozlatova, cca 25 minut.

Potom si ve vodní lázni zahřejeme k bodu varu šlehačku, přisypeme do ní rozlámanou čokoládu a necháme rozpustit. Pomocí lžíce polijeme hotové muffiny a navrch umístíme po půlce vlašského ořechu.

Tip:

Muffiny jsou lehounce sladké od medu, mrkve a sušeného ovoce. Lahodnou chuť jim dodává čokoládová poleva. Pokud jste hodně na sladké nebo nemáte moc sladkou mrkev, přidejte si do těsta od 1 lžíci medu navíc.