Dýňová polévka s knedlíčky z dýňových semínek
V posledních letech se k nám pomalu vkrádá Halloween. Mohlo by se zdát, že je to posel americký, ale ve skutečnosti se jedná o prastarý keltský svátek. Původně se nazýval Samhain, to podle jména keltského boha mrtvých Samhaina. Keltové slavili v tento den konec léta a hojnosti a příchod zimy, chladu a tmy. Věřili, že této noci je nejtenčí hranice mezi říší živých a mrtvých a pořádali magické rituály. A odkud se vzala vydlabaná dýně se světýlkem? Ta znázorňuje duši hříšníka Jacka, která uvízla v očistci.
Na 4 – 5 porcí budeme potřebovat:
Polévka
- 700 g dýně Hokaidó (příp. jiné jedlé dýně, ale tu je nutné oloupat)
- 20 g másla
- 2 zeleninové bio bujóny
- 1 cibule
- 1 malá sušená chilli paprička (příp. čerstvá nebo koření)
- čerstvě mletý pepř
- sůl dle chuti
Knedlíčky
- 100 g dýňových semínek
- 70 g rozpuštěného másla
- 50 g ovesných vloček
- 1 vejce
- 1 lžíce citrónové šťávy
- cca 1/2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
- sůl
- dýňový olej a bylinka na ozdobu
Postup:
Dýni omyjeme, rozkrojíme, zbavíme stopky a semínek a rozkrájíme na kostky. Pokud máme Hokaidó, nemusíme jí loupat. Na másle zpěníme cibuli, přidáme pokrájenou dýni, chvilku opékáme a zalijeme litrem a čtvrt vroucí vody. Přidáme bujóny, čerstvě mletý pepř, chilli a vaříme doměkka. Cca 10-15 minut.
Mezitím si v mixéru nebo el. sekáčku rozsekáme dýňová semínka a vločky, každé zvlášť, na sypkou „krupici“. Rozehřejeme máslo, přidáme do něj nastrouhaný muškátový oříšek, sůl a přilijeme k sypké směsi. Vmícháme vejce a ochutíme citrónovou šťávou. Necháme pár minutek odstát a ukoulíme kuličky (vyšlo mi jich 20 ks). Uvaříme je ve vroucí vodě dokud nevyplavou. To bude trvat tak 3 minuty.
Uvařenou dýni i s vodou rozmixujeme. Bude-li polévka moc hustá, můžeme jí naředit vodou z kuliček. Hotovou polévku případně dochutíme solí. Na talíři zdobíme kuličkami, dýňovým olejem a bylinkou.