Masové koule s rajčatovou šťávou
Na 4 porce budeme potřebovat:
Masové koule
- 500 g mletého hovězího masa
- 3 stroužky česneku
- 1 vejce
- 1 vrchovatá lžíce cizrnové mouky (nebo jiné mouky)
- 1 větvička rozmarýny
- sůl, čerstvě mletý pepř
Rajčatová šťáva
- 630 ml rajčatového pyré
- 3 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- 2 velké stroužky česneku
- 1 cibule
- 1 větvička rozmarýny
- sůl, čerstvě mletý pepř
- olej
Postup:
Mleté maso dáme do misky, přidáme prolisovaný česnek, pokrájenou rozmarýnu, sůl, pepř, vejce a mouku. Důkladně promícháme. Polévkovou lžící nabíráme kusy těsta a tvoříme koule velikosti pinponkových míčků. Ve velkém kastrole rozehřejeme olej a koule na něm osmažíme ze všech stran.
Cibuli nakrájíme nadrobno a přidáme k opečeným koulím. Přidáme i prolisovaný česnek a restujeme. Vložíme větvičku rozmarýny, koření , sůl a přilijeme rajčatové pyré. Přiklopíme pokličkou a vložíme do trouby rozehřáté na 180 st. C na cca 50 minut. V polovině pečení zkontrolujeme, aby se nám jídlo nepřipálilo. Případně podlijeme troškou vody a promícháme. Z hotového pokrmu vytáhneme rozmarýnu, bobkové listy a kuličky nového koření.
Podáváme s oblíbenou přílohou.