Kynutý makový závin se švestkami
Na závin dlouhý 30 cm budeme potřebovat:
- 250 g hladké mouky (ideálně na kynuté těsto)
- 40 g cukru krupice s vanilkou (vanilkový lusk mám vložený ve sklenici s cukrem)
- 30 g másla
- 1,2 dl vlažného mléka
- 1 vejce
- 1/2 sušeného droždí
- plná špetka soli
- trochu oleje na potření závinu
Náplň zastudena
- 100 g mletého máku
- 12 švestek
- 2 lžíce švestkového sirupu nebo tekutého medu
- 1 velké jablko
- špetka soli
Postup:
Do vlažného mléka nasypeme droždí, přidáme trošku cukru a necháme rozpustit. Odvážíme mouku, přidáme sůl, cukr, vejce, rozehřáté máslo a přilijeme mléko s droždím. Zpracujeme měkké tvárné těsto, ideálně v kuchyňském robotu. Těsto necháme hodinu vykynout.
Mezitím si nameleme mák, najemno zrozstrouháme oloupané jablíčko a spolu se sirupem a špetkou soli promícháme. Omyjeme, vypeckujeme a rozpůlíme švestky.
Vykynuté těsto na pomoučené lince rozválíme na obdélník silný max. 1 cm, jehož jedna strana bude 30 cm dlouhá, druhá bude delší. Po celé ploše, až do krajů, rozetřeme nádivku a v řadách poklademe půlky švestek. Závin zarolujeme.
Ustřihneme si kus pečícího papíru, závin na něj přeneseme a vložíme do formy na biskupský chlebíček. Případně formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nebo, ale to jsem nezkoušela, upečeme závin bez formy. Povrch potřeme olejem a pečeme dozlatova, cca 30 minut při 170 st. C.