Na 4-5 porcí budeme potřebovat:

Na maso

  • 1 kg vepřové kotlety vcelku a bez kosti
  • 30 g sýra parmazánového typu
  • 1 dl olivového oleje
  • miska směsi bylinek: petržel, pažitka, oregano, levandulové kvítky, rozmarýna, tymián
  • čerstvě mletý pepř
  • olej

Krém z pečené zeleniny

  • 1 velká mrkev
  • 1 velká petržel
  • 1 cibule
  • kus celeru velikosti mrkve
  • 1 lžička cukru
  • 1/2 červeného vína
  • 1/2 dl šlehačky
  • snítka rozmarýny
  • snítka tymiánu
  • citrónová šťáva
  • lžíce másla
  • sůl
  • olej

Bramborové pyré

  • 8 brambor
  • 40 g másla
  • 1 dl mléka
  • 1/2 dl šlehačky
  • sůl

Postup:

S přípravou tohoto skvělého jídla je ideální začít den předem. Maso nakrájíme na plátky jako knihu, to znamená, že dole je úplně nedořízneme.

Bylinky opláchneme, osušíme a nasekáme na kousky. Smícháme s olivovým olejem, pepřem a strouhaným sýrem a touto směsí naplníme jednotlivé masové „listy“. Maso svážeme potravinovým provázkem nebo upevníme šašlikovými jehlami.

Zeleninu omyjeme, oškrábeme a nakrájíme na větší kusy. Cibuli také nakrájíme na kousky, klidně proužky. Ve velkém kastrolu rozpálíme olej a maso na něm ze všech stran necháme rychle zatáhnout. Vyndáme jej na talíř a necháme odpočinout. Do kastrolu přilijeme ještě trochu oleje a orestujeme na něm dozlatova zeleninu s trochou cukru. Necháme zkaramelizovat. Potom zeleninu shrneme na stranu, vložíme zpátky maso, přidáme bylinky a zalijeme vínem. Necháme zchladnout, přikryjeme pokličkou a odložíme do chladu do druhého dne. Druhý den přisypeme do kastrolu trošičku soli.

Před přípravou rozpálíme troubu na 180 st. C a vložíme do ní kastrol s připraveným jídlem, zakrytý pokličkou, a pečeme asi 50 – 60 minut. V průběhu pečení zkontrolujeme, jestli se nám nevypařilo víno. Kdyžtak přilijeme horkou vodu. Po této době zkusíme do masa píchnout vidličkou, je-li měkké. Pokud ano, vyndáme maso ze zeleniny a zabalíme na chvíli do alobalu. Ze zeleniny vyndáme bylinky a přilijeme trošku horké vody. Rozmixujeme na hladký krém, který zjemníme smetanou a máslem. Případně dochutíme solí a citrónovou šťávou.

V mezičase si uvaříme brambory v osolené vodě. Z uvařených brambor slijeme vodu, přidáme máslo a rozšťoucháme. Přilijeme teplé mléko se šlehačkou a rozšťoucháme dohladka. Případně přisolíme.

Maso vybalíme z alobalu, sundáme provázek a nakrájíme šikmo na plátky, aby bylo vidět bylinkové žebrování.