Rajčata zapečená s mletým masem a mascarpone
Na 2-3 porce budeme potřebovat:
- 8 zralých rajčat (pro efekt jsou ideální s větvičkami)
- 2 dl rajčatového pyré
- olivový olej
Na náplň
- 300 g libového vepřového mletého masa
- 2 stroužky česneku
- 1 mozzarella
- 1 cibule
- vnitřek ze 3 rajčat
- hrst bazalky
- kus chilli papričky
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- olivový olej
Postup:
Rajčata omyjeme a opatrně jim seřízneme vršek, kde je větvička. Pokud máme rajčata bez větvičky, odkrojíme je z druhé strany, bude to vypadat líp. Lžičkou vnitřky rajčat opatrně vydlabeme a tuhé části pokrájíme. Množství ze tří rajčat si dáme stranou.
Na oleji zpěníme pokrájenou cibuli s česnekem. Přidáme mleté maso a za stálého míchání, a oddělování od sebe, necháme zatáhnout. Osolíme, opepříme a přidáme vnitřek ze tří rajčat a nakrájenou chilli papričku. Ještě chvíli restujeme a nakonec přisypeme posekanou bazalku a na malé kousky nakrájenou mozzarellu. Rajčata vrchovatě naplníme touto směsí, přikryjeme odkrojeným vrškem a vyskládáme do pekáčku.
Kolem nich nalijeme trochu olivového oleje, poházíme zbytek směsi, co se nevešla do rajčátek a zalijeme rajčatovým pyré. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. cca 25 minut. Podáváme s chlebem nebo bagetou.