Spaghetti carbonara
Na 2 porce budeme potřebovat:
- 300g špaget z tvrdé pšenice
- 100g slaniny (ideálně pancetta či jiná, raději méně uzená slanina)
- 50g parmezánu
- 6 žloutků
- 3 stroužky česneku
- sůl a pepř
- olivový olej
Postup:
Slaninu a česnek nakrájíme na menší kostičky. Špagety dáme vařit do dobře osolené vody a slaninu osmažíme na trošce olivového oleje ve vyšší pánvi. Jakmile začne slanina zlátnout, přidáme česnek a dáme si pozor, aby neztmavl a nebyl hořký. Mezitím si do misky rozklepneme žloutky, lehce osolíme, opepříme, zasypeme dvěma třetinami parmezánu, přidáme lžíci vody z těstovin a rozšleháme.
Až i česnek lehce zezlátne, sundáme z ohně. Jakmile jsou špagety na skus, slijeme je, hodíme do pánve k česneku a slanině a promícháme. Následně zalijeme rozšlehanými žloutky z misky a dobře promícháme. Pánev v této chvíli nesmí být již příliš horká, žloutky se zátahnou jen z tepla těstovin a měly by zůstat lehce krémové.
Podáváme do hlubšího talíře a posypeme zbytkem parmezánu.