Na 2 porce budeme potřebovat:

  • 300g špaget z tvrdé pšenice
  • 100g slaniny (ideálně pancetta či jiná, raději méně uzená slanina)
  • 50g parmezánu
  • 6 žloutků
  • 3 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • olivový olej

Postup:

Slaninu a česnek nakrájíme na menší kostičky. Špagety dáme vařit do dobře osolené vody a slaninu osmažíme na trošce olivového oleje ve vyšší pánvi. Jakmile začne slanina zlátnout, přidáme česnek a dáme si pozor, aby neztmavl a nebyl hořký. Mezitím si do misky rozklepneme žloutky, lehce osolíme, opepříme, zasypeme dvěma třetinami parmezánu, přidáme lžíci vody z těstovin a rozšleháme.

Až i česnek lehce zezlátne, sundáme z ohně. Jakmile jsou špagety na skus, slijeme je, hodíme do pánve k česneku a slanině a promícháme. Následně zalijeme rozšlehanými žloutky z misky a dobře promícháme. Pánev v této chvíli nesmí být již příliš horká, žloutky se zátahnou jen z tepla těstovin a měly by zůstat lehce krémové.

Podáváme do hlubšího talíře a posypeme zbytkem parmezánu.