Pravý francouzský toast
Ingredience:
- 8 plátků den starého chleba (jemného, brioškového typu nebo toastu)
- 3 velká vejce
- 2 lžíce medu zahřátého v mikrovlnce, troubě
- 1 smetana na vaření
- lžíce másla
- špetka soli
Postup:
V míse, kde budeme moci později namáčet chleby, promícháme smetanu, vajíčka, med a sůl. Troubu předehřejeme na 190 stupňů. Chleby postupně namočíme ve směsi, z každé strany po dobu 30 sekund. Takto namočený toast přesuneme nejlépe na mřížku, aby pěkně okapal. Stačí na pár minutek.
Pak si na středním plameni rozpálíme pánev a rozehřejeme na ní lžíci másla. Chleby přendaváme z mřížky na pánev a z obou stran osmažíme dozlatova, cca 2-3 minuty. Pokud se nám vejde na pánev víc chlebů najednou, je to výhoda. Ideální je hranatá grilovací pánev. Hotové chleby přesuneme na mřížku v již rozehřáté troubě a dopečeme dokřupava, cca 5 minut.
Chleby podáváme ještě teplé, studené už nemají tak typickou chuť. Pokapeme medem, ozdobíme šlehačkou nebo klidně zakysankou a hlavně ovocem.