Na cca 30 plátků budeme potřebovat:

  • 150 g pohanky
  • 150 g slunečnicových semínek
  • 150 g lněných semínek (je na vás, jestli zlaté nebo hnědé, já použila zlaté)
  • 2 lžíce sušeného lahůdkového droždí
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce kukuřičného sirupu
  • 1 zarovnaná lžička kmínu
  • několik snítek tymiánu (nebo i jiných bylinek, dle přání)
  • sůl dle vaší chuti (doporučuju stále ochutnávat, dokud nebudete spokojeni)

Postup:

Pohanku, slunečnici a len namočíme každé zvlášť minimálně na 6 hodin do chladné vody. Vody dáme tolik, aby byla každá ingredience sotva potopená. Případně pak vodu zase dolijeme. Zvlášť důležité je to u lnu. Ten nesmíme přelít. Veškerou vodu vsákne a budoucí těsto by bylo zbytečně moc řídké.

Nacucaný len vyklopíme do větší misky a přidáme slitá a propláchnutá semínka slunečnice. Pohanku slijeme, propláchneme a zkusíme jí v mixéru rozmixovat. Pokud nevlastníte výkonný mixér na raw stravu (my taky ne :D), je to celkem honička. Pomletou pohanku přidáme do misky. Ochutíme droždím, kmínem, sirupem, octem, odraným tymiánem a trochou soli. Důkladně promícháme, aby se všechny ingredience spojily. Ochutnáme, jestli je chuť dle našich představ.

Kdo má speciální sušičku na raw food, udělá placičky přímo do ní. Nemám s ní bohužel zkušenosti. My ostatní vezmeme pečící papír, dáme na plech a na něj lžící tvoříme větší placičky, silné přibližně půl centimetru. Vyjde to asi na 3 plechy. Vložíme je nad sebe do trouby, ideálně horkovzdušné a sušíme při 40 stupních asi 8 hodin.

Tip:

Před přidáním bylinek můžete těsto rozdělit na několik dílů a do každého přidat jinou bylinku. Do jednoho například levanduli, pokud budete chtít chleba mazat jahodovou raw marmeládou 😛