Na 2 porce budeme potřebovat:

Vegetariánská směs

  • 2 větší stroužky česneku
  • 2 střední kyselé okurky
  • 1 balení Ďobáčků (sojové nudličky)
  • 1 balení rajčatového pyré (210 g)
  • 1 lahůdková cibulka
  • 1 cibule
  • kousek pórku
  • pár lístečků bazalky
  • chilli koření dle chuti
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • olej

Batátové krokety

  • 1 větší batát
  • 1 vejce
  • cizrnová mouka
  • citrónová šťáva
  • sůl
  • olej

Postup:

Začneme tím, že si v troubě upečeme batát doměkka. Zabere to cca 30 minut při 180 st. C. Upečený necháme zchladnout, abychom ho udrželi v ruce. Oloupeme a nastrouháme nebo prolisujeme do mísy. Přidáme vejce, citrónovou šťávu, sůl a dle potřeby cizrnovou mouku. Zpracujeme těsto, ze kterého půjdou ukoulet krokety. Rozpálíme si vyšší hladinu oleje v malém kastrůlku a krokety v něm opečeme dozlatova.

Česnek, pórek, papriku a cibulku nakrájíme na kousky. Na pánev nalijeme trochu oleje a orestujeme na něm cibuli s česnekem. Přidáme papriku, pórek a rozbalené Ďobáčky. Minutku opékáme a zalijeme rajčatovým pyré, opepříme, přidáme chilli koření, posekanou bazalku a na kolečka nakrájenou okurku. Dle chuti osolíme a ještě asi 2 minuty necháme probublat.