Fazolky na slanině s pečenými brambory a koprovým dipem
Na 4 porce budeme potřebovat:
Na pečené brambory
- cca 12 brambor
- kmín
- sůl
- olivový olej
Na fazolky
- 400 g čerstvých nebo mražených fazolek
- 100 g libové slaniny
- 1 cibule
- 1 dl bílého vína
- 1/2 bio zeleninového bujónu rozvařeného v 1 dl vody
- čerstvě mletý pepř
- olivový olej
Koprový dip
- 200 ml zeleninového vývaru nebo 1/2 rozpuštěného bio bujónu
- 100 ml šlehačky
- 100 g petržele
- 20 g másla
- 1 cibule
- 1 lžička umeocta nebo citrónové šťávy
- hrst kopru
Postup:
Brambory oloupeme, nakrájíme na osminky, promícháme s olejem, osolíme, opepříme a dáme do trouby na plech vyložený pečícím papírem. Upečeme dozlatova při 180 st. C, cca 30 – 35 minut. Během pečení obrátíme.
Mezitíme si připravíme koprový dip. V kastrolku zpěníme cibuli na másle, přidáme na kostičky nakrájenou petržel a orestujeme. Petržel by měla zůstat bílá. Zalijeme vývarem a uvaříme doměkka. Potom rozmixujeme, dochutíme umeoctem, koprem a případně troškou soli (v případě, že použijeme místo umeocta citrónovou šťávu). Ještě minutku provaříme.
Nakonec nachystáme fazolky. Na oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibulku, přidáme nakrájenou slaninu a zpěníme. Potom přihodíme překrájené fazolové lusky, osolíme, opepříme a ještě chvilku restujeme. Zakápneme vínem a horkou vodou s rozvařeným bujónem, přiklopíme pokličkou a asi 5 minut podusíme.