I když se květák objevuje na talířích evropských hospodyněk až někdy v 18. století, arabské národy jej prý pěstovali už o tisíciletí dřív…

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 1,2 l vody
  • 3/4 růžice květáku
  • 30 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • 2 bio zeleninové bujony
  • 1 cibule
  • 1 vrchovatá lžička kari koření
  • 1 lžička kurkumy
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1/3 lžičky skořice
  • pažitka na ozdobení

Sýrové knedlíčky cca 20 ks

  • 80 g sýr Provolone (Gouda, Eidam…)
  • 50 g jemných vloček
  • 10 g pohankové mouky (polohrubé pšeničné)
  • 1 bílek (nebo malé vejce, mně bílek zbyl, tak tady našel uplatnění :))
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka soli

Postup:

Na másle orestujeme dozlatova posekanou cibuli s česnekem. Přidáme na růžičky rozebraný a opláchnutý květák. Zasypeme kořením a chvilku restujeme. Zalijeme horkou vodou, přidáme bujony a povaříme do změknutí, cca 10 minut. Poté rozmixujeme ponorným mixérem.

Do malé misky nastrouháme sýr, přidáme vločky, mouku, bílek nebo vejce, muškátový oříšek a sůl. Vidličkou zpracujeme těstíčko, ze kterého vyválíme váleček, nakrájíme na kousky a ukoulíme kuličky. Uvaříme zvlášť. Vhazujeme do vroucí vody a když vyplavou, ještě půl minuty povaříme. Potom vodu slijeme a knedlíčky dáme přímo na talíř do polévky. Posypeme nakrájenou pažitkou.