Řada z nás má určitě jablíčko spojené s klasickou českou kuchyní a vůbec naší historií. Vděčíme za to pravděpodobně Karlu IV., jež podporoval ovocnářství, a tak se pěstování jabloní dostalo z klášterních zahrad mezi prostý lid. Původem však jablka pocházejí z jihozápadní Asie.

Na koláčovou formu o průměru 30 cm budeme potřebovat:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 80 g másla
  • 30 g třtinového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 plná lžička prášku do pečiva
  • špetka soli

Náplň

  • 5 jablek
  • 1,5 dl vody
  • 2 vrchovaté lžičky kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce rozinek
  • špetka soli
  • pokud jsou jablka nevýrazná, tak troška cukru a citronové šťávy

Na dokončení

  • 40 g vyloupaných vlašských ořechů
  • 50 g másla

Postup:

Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Nasypeme do kastrolu, podlijeme trošičkou vody, přidáme rozinky, špetičku soli a chvilku podusíme. Ve sklence vody rozmícháme škrob a nalijeme k jablíčkům. Chvilku povaříme, až směs lehce zahoustne.

V misce smícháme mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva. Přidáme žloutky, na kousíčky nakrájené máslo a zpracujeme vláčnou žmolenku. Kuchyňský robot je v tom fakt dobrej 🙂 . Tři čtvrtiny žmolenky vysypeme do koláčové formy, kterou předtím vydatně vymažeme máslem. Jablečnou směs vylijeme na těsto a rozetřeme ke krajům.

Vlašské ořechy rozsekáme na kousky ostrým nožem a nasypeme na jablka. Zbytek žmolenky navrstvíme na ořechy a poklademe plátky másla.

Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C dozlatova, cca 35 minut.