Bramborové knedlíky se švestkami a mákem
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 500 g vařených brambor
- 150 g hrubé mouky
- 100 g hrubé krupice
- 1 vejce
- sůl
- švestky
- hrnek máku
- moučkový cukr
- máslo
Postup:
Brambory uvaříme ve slupce, necháme trochu zchladnout a oloupeme. Nastrouháme na jemném struhadle a smícháme s moukou, krupicí a vejcem. Rychle zpracujeme těsto, ze kterého utvoříme váleček. Nožem odkrajujeme stejné kousky, ukoulíme kuličku, rozplácneme, doprostřed vložíme omytou a dobře osušenou švestku a zabalíme. Knedlíky pokládáme na pomoučený vál, aby se nepřilepily k podložce.
Když máme všechny hotové, vložíme do silně vroucí, osolené, vody a vaříme 8-10 minut.
Mezitím si rozehřejeme máslo a umeleme mák.
Hotové knedlíky z vody svižně vyndáme děrovanou naběračkou. Hned rozdělíme na talíře, posypeme mákem, cukrem a přelijeme máslem. Kdo má rád, přidá i zakysanou smetanu 🙂