Páni! Člověk už nemá žádnou jistotu. Jako dítě jsem se naučila, že kokos je ořech a uvnitř má kokosové mléko. A jako dospělá se dozvím, že kokos není ořech, ale semeno a mléko není mléko, ale kokosová voda. Mléko vznikne až rozšmelcováním dužiny s vodou. No, nějak se s tím holt poperu 🙂

Do formy na biskupský chlebíček budeme potřebovat:

Korpus

  • 1 hrnek (2 dl) datlí
  • 1 hrnek strouhaného kokosu
  • 2 lžičky kakaa
  • 2 lžíce kokosového oleje

Náplň

  • 1 hrnek strouhaného kokosu
  • 1 hrnek máku
  • 1 hrneček (1,5 dl) brusinek
  • 1 hrneček slunečnicových semínek
  • 6 datlí
  • 3 lžíce kukuřičného sirupu
  • 3 střední kyselá jablka
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • citronová šťáva

Postup:

Předem upozorňuju, že z přípravy tohoto dortíku nebude váš mixér zrovna happy. Můj ponorný, ač celkem výkonný, funěl, potil se a nadával… Nicméně svoji klinickou smrt přežil. Kdybych to myslela s raw stravou vážně, asi bych se poohlídla po nějakém „rawbotu“. No, ale musím říct, že ta mega dávka vápníku v delikatesním makovci stála za chvilku nervů 🙂

Do oddělených mističek namočíme aspoň na 15 minut datle, brusinky a slunečnici. Smícháme hrnek máku s hrnkem kokosu, důkladně promícháme a umeleme na makovém strojku.

Z namočených datlí oddělíme těch 6, co přijde do náplně a všechny do jedné nakrájíme na malé kousky. Množství bez 6 ks vložíme do vysoké nádoby, přidáme hrnek kokosu, lžíci kokosového oleje (rozehřátého), kakao a rozmixujeme ponorným mixérem. Formu vyložíme fresh folii a korpus do ní natlačíme na dno. Necháme ztuhnout v lednici.

Mezitím do stejné vysoké nádoby dáme zbytek pokrájených mandlí, okapané brusinky a slunečnici. Jablka oloupeme, najemno nastrouháme, pokapeme citronem a přidáme také do nádoby. Přidáme i sirup a lžíci rozpuštěného kokosového oleje. Rozmixujeme ponorným mixérem a nakonec přimícháme rozemletý mák s kokosem. Navrstvíme na ztuhlý korpus, překryjeme okraji folie a rukou upěchujeme. Necháme v lednici zatuhnout.