Jablečná rýže
Jasmínová rýže má svou krásnou jasmínovou vůni od přírody. Žádná aromata, žádná dochucovadla. Ačkoliv se pěstuje hlavně v Korei, hodně příznivců má také v Číně. Pro její jasmínový odér a lepkavost je oblíbená zejména na dezerty. A věděli jste, že pokud prý v Korei chcete někoho pozvat „na kafe“, říkáte „přijď na rýži“? 😛
Na 3 porce budeme potřebovat:
- 300 g rýže, nejlépe jasmínové
- 60 g másla
- 5 jablek
- 2 špetky soli
- 1 lžíce kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudinku
- trocha prášku z vanilky
- hrst rozinek a brusinek
- příp. tekutý med nebo javorový sirup na dochucení
Postup:
Rýži důkladně propláchneme studenou vodou a dáme vařit s 1,5 násobkem čisté vody a špetkou soli. Jablka oloupeme, nahrubo nastrouháme a podusíme s troškou másla, brusinkami a špetkou soli. Do podušených jablíček mícháme škrob rozpuštěný v deci vody a ještě chvilku zahřáíváme do zahoustnutí. Na talíři můžeme dochutit javorovým sirupem nebo medem.