Čočkový salát s čerstvou zeleninou
Dostihla mě chuť na čočku, respektive na čočkový salát. Uvařená čočka chutnala fantasticky (přiznávám, že jsem měla už i pořádný hlad) a já chvilku zaváhala, jestli ji chci opravdu „ředit“ zeleninou… 🙂
- 1 hrnek neloupané červené čočky (stačí namočit na 1 hodinu, v případě nouze vůbec)
- 3 snítky čerstvého tymiánu
- sůl, pepř
- 4 polévkové lžíce nakládané červené řepy
- 4 listy ledového salátu
- 6 ředkviček
- 2 mrkve
- 1 salátová okurka
- 1 žlutá paprika
- 1 lahůdková cibulka
- 4 lžíce zakysané smetany
- olivový olej
- troška citronové šťávy
Čočku propláchneme a namočíme do studené vody. Po hodině ji v téže vodě uvaříme bez ochucení doměkka (mělo by to trvat ani ne půl hodiny). Přidáme pouze větvičky tymiánu. Z uvařené čočky vyndáme tymiánové stonky, osolíme, opepříme a smícháme jí s okapanou řepou. V čase, kdy se vaří čočka si omyjeme zeleninu. Salát natrháme na větší kousky, ředkvičky překrájíme na půlky a nakrájíme na plátky, okurku oloupeme, podélně rozkrojíme na půlku a pak ještě na čtvrtku a také rozkrájíme na plátky. Mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Papriku a cibulku nakrájíme na kousky. Na talíře narovnáme salát, na něj navrstvíme zeleninu, pokapeme olejem a citronovou šťávou, na zeleninu rozdělíme čočku a úplně nahoru dáme zakysanou smetanu.