Bazalkový krém
Chuť bazalkového krému je jemná a osvěžující. Opečená bazalka s opečeným česnekem její chuť na talíři ještě podtrhnout.
- 1 a půl pórku
- 2 brambory
- 1 cibule
- 50 g másla
- 2 kostky bujónu Wuerzl
- 2 velké hrsti bazalky
- 1 šlehačka 30%
- sůl a čerstvě drcený pepř
Na másle zesklovatíme nakrájenou cibuli. Přidáme na kostky nakrájené brambory a orestujeme. Přidáme nakrájený pórek (i zelenou část) a ještě chvíli zahříváme. Zalijeme horkou vodou, přidáme bujón a pepř a vaříme do změknutí brambor. Potom rozmixujeme dohladka ponorným mixérem spolu s 3/4 množstvím bazalky a šlehačkou. Ještě chvíli povaříme.
Mezitím na olivovém oleji opečeme dokřupava na plátky nakrájený česnek s listy bazalky. Polévku na talíři ozdobíme opečenou bazalkou a česnekem a pár kapkami šlehačky.