Salát s pomeranči a pečenými ořechy
Na 3 porce budeme potřebovat:
- 2 saláty pak choi
- filety ze 2 pomerančů
- velká hrst vlašských ořechů
- 50 g plísňového sýru
- 1-2 lžičky dijonské hořčice (dle vaší chuti)
- 1 stroužek česneku
- 1/2 lžičky třtinového cukru
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- olivový olej
- chilli koření
Postup:
Vylouskané ořechy rozlámeme na čtvrtky a v misce je smícháme s olejem, cukrem, chilli kořením a solí. Rozložíme je na plech a upečeme v rozpálené troubě asi 10 minut.
Salát omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kousky. Z pomerančů okrájíme kůru a ostrým nožíkem vyřízneme filátka bez slupky. Děláme to nad miskou, abychom zachytili odkapávající šťávu. Filátka promícháme s listy salátu. Zbytky pomeranče po filetování ještě vyždímeme. Z pomerančové šťávy připravíme zálivku. Přidáme hořčici, prolisovaný česneku, sůl, pepř a olej a vyšleháme vidličkou.
Na talíř naservírujeme salátové listy s pomerančovými filátky, přelijeme zálivkou a posypeme opečenými ořechy a kousky sýru.
Něco navíc:
Pokud vás překvapila barva vlašských ořechů, vidíte správně. Máme totiž na zahrádce ořechy karmínové 🙂