Hovězí po burgundsku s bramborovým pyré
Příprava „boeuf bourguignon“ sice zabere dost času, ale odměnou vám může být naprostá harmonie chutí, áááách 🙂
Na 6 porcí budeme potřebovat:
- 1200 g hovězí kýty
- 1 láhev kvalitního francouzského červeného vína
- 100 g špeku
- 100 g másla
- 10 menších žampionů
- 1 velká cibule
- 1 velká mrkev
- kousek celeru velikosti mrkve
- 8 malých šalotek
- 4 snítky rozmarýny
- 4 snítky tymiánu
- 4 snítky majoránky
- 4 větší stroužky česneku
- 3 bobkové listy
- 1 lžička pepřových kuliček
- trocha hovězího vývaru na podlití nebo 2 kostky hovězího bio bujónu
- sůl
- olej
Bramborové pyré
- 10 brambor
- cca 1 dl mléka
- 1 dl šlehačky
- 60 g másla
- sůl
- kmín
Postup:
Špek nakrájíme na kostičky, maso na větší kousky, cca 3×3 cm, cibuli a česnek posekáme na kousky. Zeleninu oškrábeme na nakrájíme na kostičky. Žampiony a šalotku oloupeme na překrájíme jen na čtvrtky. Dáme si je stranou na závěrečné ozdobení.
Ve větším kastrolu rozehřejeme olej a rozškvaříme na něm slaninu. Když zezlátne, přisypeme maso a zprudka opečeme. Nejdřív pustí šťávu, kterou necháme vydusit. Opečené maso se špekem přendáme do mísy, do kastrolu přikápneme trochu oleje a opečeme tam dozlatova nakrájenou cibuli s česnem a zeleninou. Bylinky a koření zavážeme do gázy a vložíme k zelenině (není nutné je vázat do gázy, ale ulehčí nám to práci při následném odstraňování koření). Vrátíme zpátky opečené maso a vše zalijeme láhví červeného vína a vývarem (případně přihodíme bujónové kostky). Přiklopíme pokličkou. Pokud nás netlačí čas, v této fázi můžeme nechat naložené maso přes noc odstát.
Kastrol s pokladem zlehka dusíme aspoň dvě hodiny, ideálně v troubě, abychom se o něj nemuseli moc starat. Během dušení občas promícháme, případně podlijeme horkou vodou.
Na konci přípravy osolíme dle chuti a rozpustíme ve šťávě máslo. Chuť můžeme podpiřit panákem koňaku.
Na troše másla opečeme na čtvrtky rozkrájené, osolené, žampiony a šalotky, které použijeme na ozdobení masa na talíři.
Přibližně 40 minut před dokončením přípravy masa uvaříme oloupané brambory v osolené vodě. Když jsou měkké, vodu slijeme, přidáme máslo a ohřátou smetanu s mlékem a rozšťoucháme dohladka.