Příprava „boeuf bourguignon“ sice zabere dost času, ale odměnou vám může být naprostá harmonie chutí, áááách  🙂

Na 6 porcí budeme potřebovat:

  • 1200 g hovězí kýty
  • 1 láhev kvalitního francouzského červeného vína
  • 100 g špeku
  • 100 g másla
  • 10 menších žampionů
  • 1 velká cibule
  • 1 velká mrkev
  • kousek celeru velikosti mrkve
  • 8 malých šalotek
  • 4 snítky rozmarýny
  • 4 snítky tymiánu
  • 4 snítky majoránky
  • 4 větší stroužky česneku
  • 3 bobkové listy
  • 1 lžička pepřových kuliček
  • trocha hovězího vývaru na podlití nebo 2 kostky hovězího bio bujónu
  • sůl
  • olej

Bramborové pyré

  • 10 brambor
  • cca 1 dl mléka
  • 1 dl šlehačky
  • 60 g másla
  • sůl
  • kmín

Postup:

Špek nakrájíme na kostičky, maso na větší kousky, cca 3×3 cm, cibuli a česnek posekáme na kousky. Zeleninu oškrábeme na nakrájíme na kostičky. Žampiony a šalotku oloupeme na překrájíme jen na čtvrtky. Dáme si je stranou na závěrečné ozdobení.

Ve větším kastrolu rozehřejeme olej a rozškvaříme na něm slaninu. Když zezlátne, přisypeme maso a zprudka opečeme. Nejdřív pustí šťávu, kterou necháme vydusit. Opečené maso se špekem přendáme do mísy, do kastrolu přikápneme trochu oleje a opečeme tam dozlatova nakrájenou cibuli s česnem a zeleninou. Bylinky a koření zavážeme do gázy a vložíme k zelenině (není nutné je vázat do gázy, ale ulehčí nám to práci při následném odstraňování koření). Vrátíme zpátky opečené maso a vše zalijeme láhví červeného vína a vývarem (případně přihodíme bujónové kostky). Přiklopíme pokličkou. Pokud nás netlačí čas, v této fázi můžeme nechat naložené maso přes noc odstát.

Kastrol s pokladem zlehka dusíme aspoň dvě hodiny, ideálně v troubě, abychom se o něj nemuseli moc starat. Během dušení  občas promícháme, případně podlijeme horkou vodou.

Na konci přípravy osolíme dle chuti a rozpustíme ve šťávě máslo. Chuť můžeme podpiřit panákem koňaku.

Na troše másla opečeme na čtvrtky rozkrájené, osolené, žampiony a šalotky, které použijeme na ozdobení masa na talíři.

Přibližně 40 minut před dokončením přípravy masa uvaříme oloupané brambory v osolené vodě. Když jsou měkké, vodu slijeme, přidáme máslo a ohřátou smetanu s mlékem a rozšťoucháme dohladka.