Původně jsem měla v úmyslu koupit játra husí nebo kachní, nicméně v předvánočním shonu jsem byla ráda, že jsem sehnala játra králičí. Paštika z nich byla skvostná.

  • 500 g králičích jater
  • 100 g másla
  • 2 dl bílého vína (použila jsem červený tramín)
  • 2 dl šlehačky
  • 40 g slaniny
  • 1 cibule
  • 2 větší stroužky česneku
  • provensálské koření
  • sůl, pepř
  • čerstvý tymián
  • brusinky a špičky větviček tymiánu na ozdobu
  • 1 lžíce másla na zalití

Asi třetinu másla rozehřejeme na pánvi, přidáme pokrájenou slaninu, posekanou cibuli a česnek a orestujeme lehce dorůžova. Přidáme játra zbavená žilek a zprudka opečeme. Zalijeme vínem, přidáme koření, čerstvý tymián a dusíme do vypaření vína. Potom zalijeme šlehačkou, vyndáme větvičky tymiánu, osolíme dle vlastní chuti a ještě chvíli dusíme, dokud šlehačka nezačne houstnout. Hmotu přelijeme do vyšší nádoby a ponorným mixérem rozmixujeme na hladkou kaši. Naplníme do mističek, zalijeme rozpuštěným máslem a ozdobíme brusinkou a tymiánem.