Ze záhonku jsme sklidili ještě nějakou červenou řepu, a protože se nám zadřel odšťavňovač, skončila zavařená ve sklenicích. Jsem zvědavá na její chuť, recept jsem si vypůjčila od „srettka“ http://www.toprecepty.cz/recept/22748-cervena-repa-nakladana-a-extra-vonava/

  • 2250 kg červené řepy
  • 500 ml vody
  • 250 ml octa
  • 110 g cukru
  • 25 g soli
  • 3 g kmínu
  • 3 g fenyklu
  • 2 g anýzu

Řepu očistíme, omyjeme a uvaříme téměř doměkka. Mezitím svaříme vodu s octem, solí, cukrem a kořením. Vaříme přiklopené pokličkou přibližně 20 minut. Potom necháme zakryté aspoň 3 hodiny odpočívat. Zchladlou řepu oloupeme, nakrájíme na kostičky. Sklenice vyvaříme ve vodě, naplníme kousky řepy, zalijeme nálevem, otřeme hrany sklenice i víčka čistou utěrkou a zavíčkujeme. Troubu rozehřejeme na 120 st. C, dáme do ní vyšší plech s horkou vodou, asi 2 cm, skleničky do něj položíme a 30 minut zavaříme. Posléze necháme zchladnout obrácené dnem vzhůru.