Vegetariánské tartaletky bolognese
Na 36 ks budeme potřebovat:
- 3 pláty listového těsta
- 80 g sýra parmazánového typu
- 2 mozzarelly
Náplň
- 2 marinované nebo uzené tempehy
- 2 velké řapíky celeru
- 2 velké stroužky česneku
- 2 snítky oregana
- 1 balení rajčatového pyré (210 g)
- 1 dl bílého vína
- 1 velké rajče
- 1 cibule
- 1 mrkev
- kousek celeru
- sojovou omáčku dle chuti
- sůl, čerstvě mletý pepř, chilli
- olej
Postup:
Do většího kastrolu nalijeme trochu oleje a orestujeme v něm drobně pokrájenou cibuli. Zakápneme vínem a necháme vydusit. Přidáme na malé kousky nakrájenou mrkev, celer i řapíkatý celer a restujeme. Dodáme na malé kostičky nakrájený tempeh a stále opékáme. Okořeníme solí, pepřem a chilli kořením a přidáme na kostičky nakrájené rajče, které jsme předem spařili vroucí vodou a sloupli slupku. Přilijeme rajčatové pyré, dochutíme sojovkou, drceným česnekem a odraným oreganem. Zalijeme asi deci vody, přiklopíme pokličkou a necháme dusit do zahoustnutí. Občas promícháme. Odstavíme z plotny a necháme zchladnout.
Mozzarellu rozkrojíme na podélně na půlky a ty ještě na plátky. Mělo by nám vzniknout 36 kousků. Tvrdý sýr nastrouháme najemno. Listové těsto rozvineme po stole a podélně rozkrojíme na třetiny, příčně na čtvrtiny. Vznikne nám taky 3 x 12 ks. Doporučuji na stejný počet kousků nastříhat i přiložený papír a kousky papíru vyložit muffinový plech, aby se tartaletky lehce vylouply a plech se tak dal hned použít pro další várku.
Takže kousky těsta podložené kousky papíru natlačíme do muffinového plechu nebo formiček. Na dno dáme kousek mozzarelly, na ní navrstvíme vrchovatou lžíci směsi bolognese a hojně posypeme nastrouhaným sýrem.
Upečeme v troubě vyhřáté na 190 st. C dozlatova, cca 12 minut.