Tofu po čínsku s jasmínovou rýží
Věřím, že slovo „tofu“ už slyšel každý z vás. Mnozí z vás tofu jistě už také ochutnali, některým chutnalo, jiným ne. Tofu je sojová bílkovina, která má neuvěřitelné vlastnosti. Za prvé nasává chutě, kterými ji namarinujete (takže to, jestli výsledný efekt chutná nebo ne, je jen a jen na vás :D) a za druhé dokáže srazit horečku. To mám osobně vyzkoušené na mých dětech. S nástupem horečky dostali do dlaní a na plosky nohou plátky tofu natural a přes ně ponožky 🙂
Na 3 porce budeme potřebovat:
- 1 tofu natural
- 1 lžička strouhaného zázvoru
- 1 lžíce ústřičné omáčky
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička třtinového cukru
- sojová omáčka
- červená kari pasta dle chuti (dala jsem necelou lžičku)
- 1 lžíce oleje
- 2 větší lahůdkové cibulky
- hrst čerstvých arašídů
- 1 lžíce strouhaného kokosu
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíce citronové šťávy
- kokosový tuk
- hrnek jasmínové rýže + sůl
Postup:
Tofu nakrájíme na malé kostky a vložíme aspoň na 1 hodinu do marinády z nastrouhaného zázvoru, ústřičné omáčky, 1 lžíce sojové omáčky, lisovaných česneků, kari pasty a oleje.
Mezitím si omyjeme a pokrájíme cibulku na kolečka, včetně zelených částí. Rýži propláchneme a zalijeme 1 a půl násobkem vody, osolíme a dáme pod pokličkou vařit na rozptylovač plamene. Nejdříve vaříme na silnějším plameni a když začne voda bublat, plamen ubereme. Vaříme cca 10 minut.
Na wok pánvi (nebo normální pánvi) rozehřejeme kokosový tuk, přidáme arašídy, chvilku restujeme, přisypeme naložené tofu a opékáme. Po chvíli přidáme cibulku a kokos a pokračujeme v tepelné úpravě. Ve skleničce rozpustíme škrob s trochou sojovky (dle chuti) a asi deckou vody a přilijeme k tofu. Necháme povařit do mírného zhoustnutí. Dochutíme citronovou šťávou.