Špenátový štrůdl
Na 1 štrůdl budeme potřebovat:
- 1 plát chlazeného listového těsta
- 1 špenátový protlak
- 1 vejce
- 50 g sýru feta
- 2 stroužky česneku
- 1 cibuli
- 1 lžičku sušeného lahůdkového droždí
- 1/2 dl šlehačky
- sůl, pepř
- olej
- 40 g sýru parmazánového typu na posypání
Postup:
Do kastrolu nalijeme trochu oleje a orestujeme na něm posekanou cibuli s česnekem. Přidáme mražený protlak, natlačíme ho na dno, aby se nepřipalovala cibulka. Přiklopíme pokličkou a na mírném ohni necháme roztavit. Potom osolíme, opepříme a chvilku dusíme.
Vejce rozklepneme do skleničky, rozšleháme vidličkou a vylijeme do špenátu tak, aby nám ve sklenici zbyla troška na potření závinu. Přisypeme droždí, důkladně promícháme a necháme vejce srazit. Potom špenát stáhneme z plotny a necháme zchladnout.
Listové těsto i s pečícím papírem rozvineme na plech. Doprostřed podélně navrstvíme špenát, poklademe plátky fety a volné okraje těsta přes sebe přehneme. Konce stlačíme k sobě.
Závin potřeme zbylým vejcem a posypeme jemně nastrouhaným sýrem.
Upečeme v troubě rozpálené na 190 st. C po dobu cca 18 minut, až bude povrch krásně zlatý.