Na 1 štrůdl budeme potřebovat:

  • 1 plát chlazeného listového těsta
  • 1 špenátový protlak
  • 1 vejce
  • 50 g sýru feta
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibuli
  • 1 lžičku sušeného lahůdkového droždí
  • 1/2 dl šlehačky
  • sůl, pepř
  • olej
  • 40 g sýru parmazánového typu na posypání

Postup:

Do kastrolu nalijeme trochu oleje a orestujeme na něm posekanou cibuli s česnekem. Přidáme mražený protlak, natlačíme ho na dno, aby se nepřipalovala cibulka. Přiklopíme pokličkou a na mírném ohni necháme roztavit. Potom osolíme, opepříme a chvilku dusíme.

Vejce rozklepneme do skleničky, rozšleháme vidličkou a vylijeme do špenátu tak, aby nám ve sklenici zbyla troška na potření závinu. Přisypeme droždí, důkladně promícháme a necháme vejce srazit. Potom špenát stáhneme z plotny a necháme zchladnout.

Listové těsto i s pečícím papírem rozvineme na plech. Doprostřed podélně navrstvíme špenát, poklademe plátky fety a volné okraje těsta přes sebe přehneme. Konce stlačíme k sobě.

Závin potřeme zbylým vejcem a posypeme jemně nastrouhaným sýrem.

Upečeme v troubě rozpálené na 190 st. C po dobu cca 18 minut, až bude povrch krásně zlatý.