Rajčatový koláč s parmezánem
Slané koláče a pizzy jsou u nás oblíbené a po tomto se jen zaprášilo.
Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 4 lžíce studené vody
- 0,5 lžičky soli
- 0,5 lžičky moučkového cukru
Náplň:
- 4 vejce
- 100 mléka
- 0,5 Mascarpone
- sůl, pepř
- 2 velká rajčata
- hrst listů bazalky
- 2 stroužky česneku
- 40 g strouhaného parmezánu
- máslo a hrubá mouka na vymazání formy (křehké těsto se prý nemusí podmazávat, ale nevynechávám to)
Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto a dáme na půl hodiny do lednice odpočinout. Mezitím připravíme náplň. Do vysoké misky vyklepneme vejce, přidáme Mascarpone, mléko, sůl, pepř, lisovaný česnek a umixujeme. Rajčata nařízneme, přelijeme vroucí vodou, oloupeme a nakrájíme na plátky. Parmezán nastrouháme.
Zapékací misku vymažeme máslem, vysypeme moukou a vložíme vyválené těsto (nelepí se, může se válet bez podsypávání). Propícháme vidličkou, posypeme hrachem a dáme do trouby rozpálené na 170 st. C na 10 minut zapéct. Hrách vysypeme, na těsto nalijeme nádivku, poklademe rajčaty, posypeme vydatně sýrem a ozdobíme plátky bazalky. V troubě dopečeme přibližně 30 – 35 minut dozlatova.