Ragú z uzeného tempehu s shitake houbičkami zapečené pod bramborovým pyré
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 1 uzený tempeh (zdravá výživa)
- 100 g houbiček shitake
- 1 mrkev
- kousek celeru
- 1/2 dl rajčatového pyré
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 dl bílého vína
- 1/2 kostky zeleninového bio bujónu
- 2 lžíce sojové omáčky
- čerstvě mletý pepř
- několik větviček rozmarýnu
- olej
- 6 brambor
- 30 g másla
- 1 dl šlehačky
- 20 g strouhaného sýru parmazánového typu
- sůl, kmín
Postup:
Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme na oleji. Přidáme nahrubo nastrouhaný tempeh, mrkev a celer, houbičky nakrájené na kostičky a prolisovaný česnek. Chvíli opékáme. Potom zalijeme vínem, necháme vydusit a přidáme rozdrobený bujón, rajčatové pyré, pepř, celou větvičku rozmarýny a sojovou omáčku. Pár minut restujeme, podlijeme ještě pár lžícemi vody a necháme vodu opět vypařit. Vyndáme rozmarýnu.
V mezičase si uvaříme brambory v osolené vodě. Do vody přidáme i kmín uzavřený v čajovém sítku. Když jsou brambory měkké, slijeme vodu, dáme do nich máslo a šlehačku a šťouchadlem na brambory rozdrtíme na kaši. Nakonec vmícháme strouhaný sýr.
Zapékací misku vymažeme máslem, rozprostřeme do ní tempehovou směs a navrch rozetřeme bramborové pyré. Ozdobíme větvičkami rozmarýny a zapečeme v troubě vyhřáté na 180 st. dozlatova, přibližně 30 minut.