Hodnocení receptu, 5 = nejlepší.

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 1 uzený tempeh (zdravá výživa)
  • 100 g houbiček shitake
  • 1 mrkev
  • kousek celeru
  • 1/2 dl rajčatového pyré
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 dl bílého vína
  • 1/2 kostky zeleninového bio bujónu
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • čerstvě mletý pepř
  • několik větviček rozmarýnu
  • olej
  • 6 brambor
  • 30 g másla
  • 1 dl šlehačky
  • 20 g strouhaného sýru parmazánového typu
  • sůl, kmín

Postup:

Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme na oleji. Přidáme nahrubo nastrouhaný tempeh, mrkev a celer, houbičky nakrájené na kostičky a prolisovaný česnek. Chvíli opékáme. Potom zalijeme vínem, necháme vydusit a přidáme rozdrobený bujón, rajčatové pyré, pepř, celou větvičku rozmarýny a sojovou omáčku. Pár minut restujeme, podlijeme ještě pár lžícemi vody a necháme vodu opět vypařit. Vyndáme rozmarýnu.

V mezičase si uvaříme brambory v osolené vodě. Do vody přidáme i kmín uzavřený v čajovém sítku. Když jsou brambory měkké, slijeme vodu, dáme do nich máslo a šlehačku a šťouchadlem na brambory rozdrtíme na kaši. Nakonec vmícháme strouhaný sýr.

Zapékací misku vymažeme máslem, rozprostřeme do ní tempehovou směs a navrch rozetřeme bramborové pyré. Ozdobíme větvičkami rozmarýny a zapečeme v troubě vyhřáté na 180 st. dozlatova, přibližně 30 minut.