Na 2-3 porce budeme potřebovat:

  • 400 g dýně Hokaidó
  • 120 g černé čočky Beluga
  • hrst rukoly
  • olivový olej
  • sojová omáčka
  • sůl

Na posypání

  • 1 malá cibule
  • olej
  • sůl

Postup:

Čočku propláchneme, doplníme dvojnásobkem studené vody, přiklopíme pokličkou a uvaříme doměkka. Bude to trvat približně půl hodinu. Dýni i se slupkou rozkrájíme na kostky a nasypeme do zapékací misky, do které jsme nalili trošku oleje a sojové omáčky. Kousky v této směsi obalíme a upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C cca 18 minut.

Asi dvě minuty před dovařením čočky jí osolíme. Potom vodu slijeme. Čočku rozdělíme na talíře, kolem poskládáme upečenou dýni a pokapeme olejem se sojovkou ze dna pekáčku. Ozdobíme opláchnutou a osušenou rukolou.

Cibulku nakrájíme na kostičky, osolíme a orestujeme do jemné zlatavé barvy na troše oleje. Orestovanou cibulkou posypeme čočku.

Tip:

Kdo má rád sladkokyselé chutě, může čočku pokapat i balsamikem.