Pečená dýně Hokaidó s černou čočkou a rukolou
Na 2-3 porce budeme potřebovat:
- 400 g dýně Hokaidó
- 120 g černé čočky Beluga
- hrst rukoly
- olivový olej
- sojová omáčka
- sůl
Na posypání
- 1 malá cibule
- olej
- sůl
Postup:
Čočku propláchneme, doplníme dvojnásobkem studené vody, přiklopíme pokličkou a uvaříme doměkka. Bude to trvat približně půl hodinu. Dýni i se slupkou rozkrájíme na kostky a nasypeme do zapékací misky, do které jsme nalili trošku oleje a sojové omáčky. Kousky v této směsi obalíme a upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C cca 18 minut.
Asi dvě minuty před dovařením čočky jí osolíme. Potom vodu slijeme. Čočku rozdělíme na talíře, kolem poskládáme upečenou dýni a pokapeme olejem se sojovkou ze dna pekáčku. Ozdobíme opláchnutou a osušenou rukolou.
Cibulku nakrájíme na kostičky, osolíme a orestujeme do jemné zlatavé barvy na troše oleje. Orestovanou cibulkou posypeme čočku.
Tip:
Kdo má rád sladkokyselé chutě, může čočku pokapat i balsamikem.