Kynuté růžičky s Modřenínem a česnekem
Na 12 ks budeme potřebovat:
Na těsto
- 350 g hladké mouky (ideálně na kynuté těsto)
- 140 ml vlažné vody
- 15 g cukru krupice
- 4 g soli
- 3 lžíce oleje
- 3 g sušeného droždí
- 1 velké vejce (trošičku vejce si schováme na potření)
Náplň
- 120 g jemně strouhaného Modřenínu
- 15 vlašských ořechů nebo hrst slunečnicových semínek
- 5 stroužků česneku
- 1 dl olivového oleje
- velkou hrst hladkolisté petržele
- sůl
Postup:
Do vlažné vody vmícháme sušené droždí a špetku cukru. Necháme 5 minut odležet. V míse promícháme mouku se solí a zbylým cukrem. Přilijeme rozpuštěné droždí, olej a vyklepnuté vejce. Zaděláme vláčné, pružné těsto. Ideálně v kuchyňském robotu, pokud máme. Zpracované těsto přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.
Na olivovém oleji orestujeme do světle růžova prolisovaný česnek spolu s posekanými vlašskými ořechy (příp. slunečnicová semínka). Přidáme i posekanou petrželku a pokud použijeme sedlčanský krémový Modřenín, můžeme trošku osolit, protože jeho chuť je příjemně jemná.
Vykynuté těsto vyválíme na tenkou placku ve tvaru obdélníku. Čím tenčí, tím lepší. Placku potřeme připravenou směsí a posypeme nastrouhaným sýrem. Podélně zabalíme do rolády a nakrájíme na 12 špalíků. Do muffinového plechu narovnáme papírové košíčky a špalíčky do košíčků postavíme. Horní část – okraje – nastříhneme ostrými nůžkami asi po 3 cm a potřeme rozšlehaným zbytečkem vajíčka.
Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C dozlatova, cca 12-15 minut.
Něco navíc:
Sedlčanský Modřenín dorazil s přáním, jestli bych pro vás vymyslela nějaký originální recept. Napadlo mě jich hned několik a tohle byl vítěz 🙂