Hodnocení receptu, 5 = nejlepší.

Na cca 15 závitků budeme potřebovat:

  • 15 rýžových papírů
  • 2 vejce
  • 1 velká mrkev
  • 1 větší vodnice
  • 1 list ledového salátu
  • 1/2 salátové okurky bez semínek
  • 1/3 balení rýžových středně tenkých nudlí
  • koriandr lístečky
  • bazalka
  • mungo výhonky
  • černý sezam

Arašídový dip

  • 3 vrchovaté lžíce arašídového másla
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • 3 lžíce tekutého medu
  • 3 lžíce vody
  • 2 lžíce limetové šťávy
  • 1 malý česnek
  • vymačkaná šťáva z 1 lžíce jemně postrouhaného zázvoru

Chilli dip

  • 3 lžíce sojovky
  • 3 lžíce tekutého medu
  • 3 lžíce limetové šťávy
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 malý stroužek česneku
  • koriandrové lístky
  • červená chilli paprička dle chuti

Postup:

Mrkev a vodnici oloupeme a, nejlépe na V-krouhači, nastrouháme na nudličky. Z okurky vykrojíme semínka a nakrájíme jí na tenké nudličky. Salát natrháme na dlouhé kousky. Vejce rozklepneme do skleničky, osolíme, vidličkou rozkvedláme a na malé pánvičce na trošce oleje usmažíme silnou omeletu. Tu následně také rozkrájíme na nudličky.

Připravíme si rýžové nudle dle návodu na sáčku. Než z nich slijeme vodu, kápneme do nich trošičku oleje a promícháme. Vodu slijeme přes cedník a nudle v cedníku vydatně propláchneme studenou vodou. Necháme okapat.

Na vyššího pečícího plechu nalijeme teplou vodu a postupně po jednom v ní namáčíme rýžové papíry. Na stůl si rozložíme čistou utěrku namočenou ve vodě a vyždímanou. Plátek z vody vyndáme, rozprostřeme po utěrce a do středu podélně (ne až do krajů, z každé strany si tak 2 cm necháme volné) vrstvíme zeleninu, kousky omelety, výhonky, natrhané bylinky, nudle a posypeme sezamem. Všeho tak akorát, aby nám vznikly závitky tlusté tak 3-4 cm.

Nyní dochází na zabalení. Volné okraje ze stran přehneme přes náplň směrem ke středu. Bližší delší okraj přehneme přes náplň, prsty utáhneme a zarolujeme přes vzdálenější volný okraj do roládky. Odkládáme na tácek tak, aby se rolky vzájemně nedotýkaly.

Připravíme si arašídový dip. Ve vyšší nádobě smícháme prolisovaný česnek, vymačkanou zázvorovou a limetovou šťávu, med, arašídové máslo, vodu a sojovku, až vznikne středně hustý pastový dip.

Připravíme si chilli dip. Ve vyšší nádobě smícháme prolisovaný česnek, najemno pokrájenou chilli papričku, med, limetovou šťávu, sojovku, olej a natrhané lístečky koriandru.

Rolky překrojíme šikmo na půlky. Každému strávníkovi dáme dvě mističky s dipy k namáčení rozkrojených rolek.