Díky Pepkovi námořníkovi zná snad celý svět špenát. Jako malé děti jsme ho měli na talíři poměrně často se slovy, že budeme silní jako Pepek. Když jsem se v dospělosti dozvěděla, že vlastně nemá tolik železa, jak si všichni mysleli, a navíc, že obsahuje kyselinu šťavelovou, která díky tepelné úpravě může zatěžovat zdraví, vzpomněla jsem si na nebohou filmovou postavičku, jestli třeba na stará kolena netrpí dnou… Teda nic proti špenátu, mám ho ráda a občas si ho s chutí dám. Spíš přemýšlím o tom, proč se Pepek námořník nenacpával třeba mangoldem? 🙂

Na 2 porce budeme potřebovat:

  • 200 ml rajčatového pyré
  • 10 mangoldových listů (špenát, kadeřávek)
  • 6 sušených rajčat
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 10 velkých lístků bazalky
  • olivový olej
  • fettuccine (domácí výroba)
  • 20 g sýru parmazánového typu

Postup:

Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme omyté a pokrájené mangoldové listy, pokrájená rajčata a chvilku restujeme. Zalijeme rajčatovým pyré a přidáme posekanou bazalku.

Fettuccine uvaříme v osolené vodě dle návodu. Naše home made jsem vařila necelé 4 minuty.

Na talířích posypeme strouhaným sýrem.