Do pořádné bramboračky, i naší krémové, patří houby, to je jasný. Ale zkoušeli jste ji už s houbičkami shiitake? Kromě toho, že výborně chutnají, jsou nesmírně zdravé a dokáží očistit náš organizmus od toxických látek z léků, cigaret i alkoholu.

Výhrou je, pokud se vám povede sehnat je v čerstvém stavu, ale pohrdnout nemusíte ani sušenými. Jen je potřeba houbičky předem namočit a déle vařit. Na skus jsou pevné a naprosto vynikající.

 

  • 2 brambory
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • kus celeru
  • kousek pórku
  • 15 houbiček shiitake
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 kostky bio bujonu Würzl (Kaufland nebo zdravá výživa)
  • 20 g másla
  • pepř, kmín, majoránka

Den předem namočíme houbičky do teplé vody smíchané se sojovou omáčkou. Druhý den je v nálevu povaříme asi 20 minut. V kastrolu rozehřejeme máslo a orestujeme na něm nakrájenou cibuli. Přidáme na kostičky nakrájené brambory, mrkev, celer a petržel. Okořeníme kmínem a pepřem, zalijeme vodou a uvedeme k varu. Přidáme bujonové kostky, pokrájený pórek, shiitake i s vodou a uvaříme doměkka. Potom houbičky zase vylovíme, polévku rozmixujeme do hladkého krému, ochutíme majoránkou a lisovaným česnekem a jen minutku povaříme. Do polévky na talíře přidáme povařené shiitake.