Děláte si doma někdy hamburgery? Zkuste je pro změnu z fazolí. Nejenže prospějete svému zdraví, ale bude vám to pravděpodobně i dost chutnat 🙂

  • hamburgerové bulky
  • fazole pinto (množství přibližně 2 hrnky vařených fazolí, vždy vařím celý pytlík najednou a zbytek dám do mrazáku)
  • 1 cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • strouhanka nebo jemné ovesné vločky na zahuštění
  • 1 vařená mrkev
  • kus vařeného celeru
  • sůl, pepř, chilli
  • mouka na obalení a olej na smažení

Na ozdobení:

  • kečup, hořčice
  • ledový salát
  • červená paprika
  • cibule
  • kyselá okurka
  • rajče

Fazole propláchneme a necháme 12 hodin máčet. Vodu vyměníme a uvaříme doměkka asi 1,5 hodiny. Vodu slijeme a požadované množství fazolí necháme řádně okapat. Potom pomeleme společně s vařenou zeleninou, cibulí a česnekem na mlýnku. Přidáme vejce, koření a strouhanku nebo vločky na zahuštění. Vlhkýma rukama tvarujeme hamburgry a otočíme v mouce. Smažíme na oleji z obou stran.

Hamburgerové bulky rozkrojíme, na spodní díl položíme hotový hambuger, ochutíme kečupem, hořčicí a obložíme zeleninou.