Na 3-4 porce budeme potřebovat:

  • 700 g dýně Hokaidó (1 malá)
  • 210 g hladké mouky
  • 80 g čedaru
  • 1 vejce
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • olivový olej do vody na vaření

Na obalení

  • 70 g másla
  • 25 lístků šalvěje
  • 4 větší stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • čerstvě mletý pepř
  • kousek sýra parmazánového typu

Postup:

Dýni za pomoci kartáčku omyjeme teplou vodou. Rozkrojíme, vydlabeme semínka a dýni i se slupkou rozkrájíme na větší kousky. Na plech roztáhneme pečící papír a na něj rozmístíme kousky dýně. Upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C doměkka, cca 20 minut.

Upečenou dýni necháme chvilku zchladnout a rozmixujeme na kaši nebo rozsekáme v elektrickém sekáčku. Přidáme jemně nastrouhaný nebo v sekáčku posekaný sýr. Přisypeme mouku, osolíme, opepříme a rozklepneme vejce. Zpracujeme nelepivé, velmi příjemné těsto.

Rozdělíme na 3 kusy a vyválíme válečky o průměru 2 cm. Nakrájíme na menší špalíčky, ukoulíme z nich kuličky a vidličkou namáčenou v mouce trochu rozmáčkneme.

Uvaříme postupně v dostatečném množství osolené vody s kapkou oleje. Vaříme 2 minuty od doby, kdy vyplavou na hladinu.

Mezitím oloupeme a posekáme česnek a orestujeme jej na másle se lžící oleje. Když začne chytat zlatavou barvu, přisypeme posekanou šalvěj a ještě pár vteřin zahříváme.

Uvařené gnocchi vylovíme děrovanou naběračkou nebo cedníkem z vody a okapané přendaváme do šalvějového másla. Promícháme a servírujeme na talíře, kde je sypeme nahrubo nastrouhaným sýrem parmazánového typu.