Dýňové gnocchi se šalvějí
Na 3-4 porce budeme potřebovat:
- 700 g dýně Hokaidó (1 malá)
- 210 g hladké mouky
- 80 g čedaru
- 1 vejce
- sůl, čerstvě mletý pepř
- olivový olej do vody na vaření
Na obalení
- 70 g másla
- 25 lístků šalvěje
- 4 větší stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- čerstvě mletý pepř
- kousek sýra parmazánového typu
Postup:
Dýni za pomoci kartáčku omyjeme teplou vodou. Rozkrojíme, vydlabeme semínka a dýni i se slupkou rozkrájíme na větší kousky. Na plech roztáhneme pečící papír a na něj rozmístíme kousky dýně. Upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C doměkka, cca 20 minut.
Upečenou dýni necháme chvilku zchladnout a rozmixujeme na kaši nebo rozsekáme v elektrickém sekáčku. Přidáme jemně nastrouhaný nebo v sekáčku posekaný sýr. Přisypeme mouku, osolíme, opepříme a rozklepneme vejce. Zpracujeme nelepivé, velmi příjemné těsto.
Rozdělíme na 3 kusy a vyválíme válečky o průměru 2 cm. Nakrájíme na menší špalíčky, ukoulíme z nich kuličky a vidličkou namáčenou v mouce trochu rozmáčkneme.
Uvaříme postupně v dostatečném množství osolené vody s kapkou oleje. Vaříme 2 minuty od doby, kdy vyplavou na hladinu.
Mezitím oloupeme a posekáme česnek a orestujeme jej na másle se lžící oleje. Když začne chytat zlatavou barvu, přisypeme posekanou šalvěj a ještě pár vteřin zahříváme.
Uvařené gnocchi vylovíme děrovanou naběračkou nebo cedníkem z vody a okapané přendaváme do šalvějového másla. Promícháme a servírujeme na talíře, kde je sypeme nahrubo nastrouhaným sýrem parmazánového typu.