Čočka s celerovými škvarečky
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 1 velký hrnek čočky
- 1-2 lžíce hladké mouky
- 30 g másla
- sůl, pepř
- citronová šťáva
- 1/4 většího celeru
- olivový olej
- sojová omáčka
- 4 vejce
- zelné picles
Postup:
Čočku přebereme a propláchneme vodou. Necháme stát nejlépe přes noc. Potom vodu slijeme, doplníme novou a čočku uvaříme doměkka. Mezitím si připravíme jíšku z másla a hladké mouky, osolíme, opepříme a do hotové čočky, ve které zbylo ještě trochu vody, zavaříme. Okyselíme dle chuti.
Celer rozkrájíme na maličké kostičky a opečeme na oleji do růžova. Když už jsou všechny kostičky lehce zbarvené, zakápneme je sojovkou. Vejce uvaříme natvrdo. Na talíři čočku posypeme škvarečky a obložíme vařeným vejcem a zelným picles.