Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 1 velký hrnek čočky
  • 1-2 lžíce hladké mouky
  • 30 g másla
  • sůl, pepř
  • citronová šťáva
  • 1/4 většího celeru
  • olivový olej
  • sojová omáčka
  • 4 vejce
  • zelné picles

Postup:

Čočku přebereme a propláchneme vodou. Necháme stát nejlépe přes noc. Potom vodu slijeme, doplníme novou a čočku uvaříme doměkka. Mezitím si připravíme jíšku z másla a hladké mouky, osolíme, opepříme a do hotové čočky, ve které zbylo ještě trochu vody, zavaříme. Okyselíme dle chuti.

Celer rozkrájíme na maličké kostičky a opečeme na oleji do růžova. Když už jsou všechny kostičky lehce zbarvené, zakápneme je sojovkou. Vejce uvaříme natvrdo. Na talíři čočku posypeme škvarečky a obložíme vařeným vejcem a zelným picles.